Vanzare în ipoteca

6 martie 2018 301

Sunt proprietară a unui apartament, il vand cu ajutorul unei agenții. Cumparatorul nu are toata suma la mana, doar 30%. Vrea sa ia credit de la banca. Agentul mi-a spus ca dupa încheierea contractului de vînzare-cumparare in 3 zile mergem la banca si primesc restul banilor. Care este garanția mea ca dupa încheierea contractului de vanzare-cumparare voi incasa toata suma? Ce soluții sunt in asa cazuri? Cum trebuie sa procedez corect?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Bună Dna Victoria,
NU aveți nici o garanție. Mai mult ca atât riscați să fiți trasă pe sfoară.
Recomand încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu achitare în rate și tot atunci (pe loc) încheiați contract de ipotecă.
Imediat ce ieșiți de la notar mergeți direct la organul cadastral și înregistrați contractul de... mai detaliat ipotecă.
Menționați în ambele contracte ca toate cheltuielile de autentificare și înregistrare ale acestora le suportă integral cumparator.
Încheierea contractului de ipotecă între dvs și cumpărător vă va asigura o garanție.
Astfel, în cazul în care cumpărătorul nu-și onorează obligația de plată a întregului preț acesta risca sa rămână fără apartament.
De asemenea, solicitați notarului investirea cu formulă executorie a contractelor, fapt ce va permite sa va adresați direct executorului judecătoresc pentru a va încasa banii.

6 martie 2018
Marina Bzovii
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua, in situatia descrisa de dvs. in calitate de garantie vor servi:
- Garantia bancara, adica faptul ca banca va elibera suma ( cele 70%) direct vinzatorului, adica dvs. In asa situatie nu trebuie sa va faceti griji ca nu veti primi restul sumei, ori in calitate de beneficiar ar... mai detaliat sumei date figurati dvs. si nu cumparatorul. Suma echivalenta cu 30% o primiti de la cumparator in momentul semnarii contractului de vinzare cumparare la notar.
- Notarea din registru bunurilor imobile conform careia trecerea dreptului de proprietate este conditionata de achitarea integrala a pretului de cumparare.
- Declaratia de achitare a sumei integrale care urmeaza a fi eliberata de dvs. doar dupa ce veti primi suma totala (dupa ce veti primi de la banca acele 70%, veti elibera confirmare ca ati primit suma integrala de la cumparator, iar cumparatorul va putea sterge notarea din registru).
- Banca care acorda creditul ipotecar cumparatorului de obicei asista prin intermediul unui reprezentant la tranzactia de vinzare cumparare si semneaza tot in acel moment contractul de ipoteca cu cumparatorul.

Procedura este urmatoarea:
Cumparatorul va negocia un împrumut cu banca pentru finanțarea tranzacției de vinzare-cumparare a imobilului dvs. Împrumutul oferit de banca urmează să fie garantat prin ipotecarea casei care urmeaza a fi procurata. Contractul de vînzare-cumpărare și contractul de ipotecă vor fi întocmite și autentificate simultan, iar la oficiul cadastral va fi depusă cererea de înregistrare:
- a dreptului de proprietate obţinut de comparator asupra casei, și
- a ipotecii în favoarea Băncii asupra casei recent procurate de cumparator.

Prin contract, trecerea dreptului de proprietate este condiționată de achitarea prețului de cumpărare de către cumparator vinzatorului, prin intermediul bancii, iar eliberarea împrumutului (creditului oferit cumparatorului) este condiționată de instituirea și înregistrarea ipotecii asupra casei.

Urmeaza sa discutati cu reprezentantii bancii pentru a va informa referitor la procedura de eliberare a banilor, in asa fel veti avea ocazia sa intelegeti si prin ce modalitate banca va incerca sa se asigure ca dvs. primiti banii. De multe ori banca insista sa deschideti un cont bancar la ei in institutie, si acea suma de 70% este transferata direct pe contul dvs. in momentul in care contractul de vinzare-cumparare si ipoteca sunt inregistrate la registru. In asa situatii, riscul sa nu primiti banii este minim.

Puteti insista sa mergeti la un notar pe care il alegeti dvs. sau va puteti consulta cu un notar anterior incheierii tranzactiei. Acesta vă va oferi mai multe detalii cu privire la procedură.

Trebui sa intelegeti, ca procedura descrisa mai sus se aplica foarte des, si multe banci ofera credite ipotecare cumparatorilor. Drept urmare, toti au de cistigat de pe urma tranzactiei, atit banca si cumparatorul, cit si vinzatorul care primeste suma integral (ci nu in rate). Succese!

6 martie 2018