Buna ziua! Am asa o intrebare: vreau sa vand un teren agricol, care este donat fiului meu de strabunica lui! Acum baiatul are 6 ani. Vreau sa intreb: am eu dreptul ca reprezentant legal (mama) sa vand acest teren? Si de ce acte am nevoie? Multumesc!
Cum concretizez intrebarea mea?
Dacă doriți să intrați în dialog cu juriștii pe întrebarea Dvs., puteți posta un comentariu propriu sub răspunsurile juriștilor. Pentru asta trebuie să intrați în profilul Dvs. de utilizator, urmând link-ul respectiv expediat de yAvo la email-ul Dvs.
Bine ai venit pe yAvo!
---
Conform art. 29 din noul Cod Civil,-
Articolul 29. Restricţii la încheierea actelor juridice în numele minorului care nu are capacitate deplină de exerciţiu
(1) Actele juridice prevăzute la art.139alin.(1), încheiate în numele minorului care nu are capacitate deplină de exerciţiu, produc efecte juridice doar după autorizarea...mai detaliatde către consiliul de familie sau, în absenţa acestuia, de către autoritatea tutelară. Dispoziţiile art.139alin.(2)-(5), art.148-155, art.163 şi art.164 se aplică în mod corespunzător.
(2) În numele minorului care nu are capacitate deplină de exerciţiu nu se pot încheia, sub sancţiunea nulităţii absolute, actele juridice prevăzute la art.140.
Articolul 139. Actele juridice supuse autorizării,-
a) contractul de vînzare-cumpărare şi alte acte juridice de dispoziţie;
b) contractul de locaţiune şi alte acte juridice de administrare a bunurilor persoanei ocrotite al căror termen depăşeşte termenul măsurii de ocrotire;
с) contractul de tranzacţie;
d) contractul de partaj al bunurilor comune;
e) actul de acceptare sau renunţare la moştenire;
f) contractul de primire a unui împrumut;
g) contractul dintre tutore sau persoanele afiliate acestuia şi persoana ocrotită, cu excepţia actelor cu titlu gratuit, încheiate în folosul persoanei ocrotite. La încheierea acestui act juridic, tutorele se consideră că are un interes care contravine interesului persoanei ocrotite.
(2) Decizia de autorizare trebuie să determine condiţiile esenţiale ale actului juridic şi, după caz, preţul sau altă contraprestaţie. Autorizarea nu este necesară în caz de vînzare silită ori în cazul exercitării dreptului de gaj sau ipotecă.
(3) Autorizarea unui act juridic de dispoziţie privitor la un drept real al persoanei ocrotite asupra unui bun imobil sau a unei cote în capitalul unei persoane juridice de drept privat se poate acorda doar după evaluarea valorii de piaţă a acestora.
(4) Este posibilă dispunerea de dreptul real prevăzut la alin.(3) contra unui preţ sau altei contraprestaţii mai mici decît valoarea sa de piaţă doar din motive întemeiate, bazate exclusiv pe interesul persoanei ocrotite, care va fi argumentat în decizia de autorizare.
(5) Persoana care încheie actul juridic în numele persoanei ocrotite este obligată, fără întîrziere, să depună la autoritatea tutelară o copie de pe actul juridic autorizat conform dispoziţiilor prezentului articol, precum şi copiile de pe elementele de probă care demonstrează executarea obligaţiilor apărute din actul juridic respectiv.
----
In concluzie, incheierea unui act de dispozitie al bunului imobil, in numele minorului, trebuie autorizata la autoritatea tutelara (sau consiliul familiei, daca exista).
Fara aceasta autorizare, actul de vanzare va fi ineficient (nu va produce efecte juridice).
Riscul unui act juridic ineficient, se refera atat la Dvs (reprezentant al vanzatorului), cat si la cumparator.
Pentru cumparator - ineficienta atrage netransmiterea dreptului de proprietate.
Pentru vanzator - ineficienta atrage restituirea sumei primite de la cumparator, dupa regulile imbogatirii nejustificate.
Andrei Domenco
Bună ziua,
Da aveți acest drept fiind reprezentantul legal al copilului.
Mergeți la notarul din raza unde se află bunul cu actul de donație, actele de identitate, un extras de la cadastru cu privire la bunul dat .