Vanzarea afacerii in rate

12 decembrie 2018 65

Buna ziua. As dori sa va multumesc pentru raspunsurile anterioare si as dori sa mai aflu: la vanzarea afacerii in rate, daca eu raman fondatorul pana la achitarea in totalitate a sumei, care sunt riscurile? Daca vor fi controale sau datorii, nu voi fi trasa eu la raspundere? Nu poate sa mi se inapoieze la un moment dat afacerea, daca cumparatorul nu va mai dori sa o gestioneze? Multumesc.

Comentariile juriștilor 4

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
Cel mai indicat ar fi să fie realizat transferul de proprietate încă de la data contractului de vânzare a părții sociale, prin efectuarea modificărilor respective in Registrul persoanelor juridice.
Având un contract de vânzare cu achitare in rate, sunteti asigurata din punct de vedere juridic- daca cumparatorul... mai detaliat nu își onoreaza obligațiile, puteti sa il actionati în judecată.
A rămâne fondator, înseamnă a păstra obligațiile și responsabilitățile prevazute de lege.

Puteti incheia simultan cu contractul de vânzare, un contract de gaj asupra părții sociale vandute, cu Dvs in calitate de creditor gajist. Aflati detalii la notar.

12 decembrie 2018
Gheorghe Iudin
  • Avocat
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua.
Nu exista o restrictie sau o regula care sa spuna ce trebuie sa faceti: sa ramaneti fondator (asociat) pana la achitarea completa sau nu.
- Ramanad asociat pana la achitarea completa, Dvs. continuati sa controlati societatea, si la momentul tranziterii cotei, situatia companiei va fi alta.
-... mai detaliat Transmiterea cotei imediat e mai logica, insa pentru a evita "inapoerea afacerii" cumparatorul trebuie sa cunoasca starea economica reala a companiei la momentul semnarii contractului (ideal ar fi un raport de audit si un control fiscal, sau macar un control fiscal) si sa faca o declaratie scrisa in acest sens. In asa caz, rezilierea contractului si "inapoerea afacerii" va fi practic imposibila.
Doar ca din moment ce achitarea nu se va face imediat ar fi bine sa va ganditi la garantii (gaj, ipotecă, fidejusori).
Succes!

13 decembrie 2018

Va multumesc mult pentru ajutorul acordat.

14 decembrie 2018

Multumesc pentru raspuns, dar as dori sa mai aflu care e procedura de schimbare a fondatorului si a sediului in acte.

29 martie 2019