Vanzarea apartamentului

13 iulie 2021 20

Buna ziua. La vanzarea apartamentului, pentru a nu pierde in urma convertirii valutei straine in valuta nationala si invers, nu ar fi o incalcare a legii daca cumparatorul ar face eliberarea de pe contul sau in euro si mi-ar achita direct in numerar suma in euro, iar eu respectiv, merg sa o depun in contul meu tot in euro, tinand cont de faptul ca legea nu permite efectuarea tranzactiilor si transferurilor in valuta straina?
Si un alt moment, la vanzarea apartamentului, mai intai se incheie contractul de vanzare-cumparare la notar, sau se iau banii de la cumparator? Vreau sa-i iau in numerar si as dori sa verific la banca veridicitatea acestora.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Marcel GORINCIOI
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul penal

Buna ziua Ana,

(i) Lege nu interzice efectuarea tranzactiei in alte valute, vedeti mai jos prevederi din LEGE Nr. 62 din 21-03-2008 privind reglementarea valutară. In practica asa si are loc Cumparatorul vine cu banii lichizi (cash) la tranzactie si ulterior mergeti la banca pentru a-i numara si verifica autenticitatea lor,... mai detaliat contra unui comision bancar.

operaţiuni valutare:
a) operaţiunile legate de trecerea dreptului de proprietate şi a altor drepturi (fără a obţine în schimb alte active) asupra valutei străine, valorilor mobiliare şi instrumentelor de plată exprimate în valută străină, precum şi operaţiunile în cadrul cărora valuta străină şi instrumentele de plată exprimate în valută străină se utilizează în calitate de mijloc de plată;
b) operaţiunile legate de trecerea dreptului de proprietate şi a altor drepturi (fără a obţine în schimb alte active) asupra monedei naţionale, valorilor mobiliare şi instrumentelor de plată exprimate în monedă naţională, precum şi operaţiunile în cadrul cărora moneda naţională şi instrumentele de plată exprimate în monedă naţională se utilizează în calitate de mijloc de plată;
c) importul şi exportul în/din Republica Moldova al valorilor valutare;
d) transferurile unilaterale efectuate de rezidenţi şi nerezidenţi în/din Republica Moldova;
e) transferurile unilaterale în valută străină efectuate de rezidenţi şi nerezidenţi pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi transferurile unilaterale în monedă naţională efectuate de nerezidenţi pe teritoriul Republicii Moldova.
Operaţiunile valutare includ, după caz, încheierea şi derularea tranzacţiilor şi operaţiunilor, precum şi plăţile şi transferurile care se primesc/se efectuează în cadrul acestor tranzacţii şi operaţiuni.
Noţiunea de operaţiuni valutare nu include operaţiunile indicate la lit.a), care se efectuează între nerezidenţi în afara teritoriului Republicii Moldova; operaţiunile indicate la lit.b), care se efectuează între rezidenţi pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi între nerezidenţi în afara teritoriului Republicii Moldova;

(ii) Intai se incheie contractul si ulterior, puteti chiar la notar sa vi se dea banii, sa-i numarati atent. Sau recomandabil, sa mergeti direct dupa tranzactia de la notar si sa-i numarati. Ideal ar fi sa va programati la notar in prima jumatate a zilei ca sa reusiti si la banca.

Zi frumoasa.

15 iulie 2021