Vanzarea casei

22 decembrie 2018 61

Buna ziua. Am o intrebare la Dumneavoastra. Mamica vinde casa din sat in rate. Cumparatorii au dat deja 75% din bani si li s-a dat voie deja sa faca reparatie in casa. Chestia e ca in acea casa sunt inregistrati sotul mamei si feciorul ei cu familia lui (au un copil minor). Feciorul cu familia lui nu locuieste pe locul de inregistrare, iar sotul s-a mutat impreuna cu mamica la Bender. La momentul de fata, sotul mamei a hotarit ca nu vrea sa locuiasca la oras si a spus ca pleaca inapoi (zicand ca are dreprul sa traiasca acolo). Feciorul de asemenea a spus ca va da in judecata si nu vrea sa iasa din casa. Cum de procedat in situatia data, daca mama ca proprietar vinde casa, dar ei nu vor sa hotarasca problema cu documentele. Feciorul a spus ca pana mama nu ii da bani, el nu se va inregistra in alta parte. Ce e de facut? Va rog o mica consulatie. Va multumesc.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Irina,


Legea prevede că în cazul înstrăinării sau moştenirii imobilului aflat în proprietate privată, persoanele înregistrate anterior trecerii dreptului de proprietar asupra acestui imobil se radiază din evidenţă la cererea proprietarului sau a unuia din coproprietari.

Radierea din evidenţă a domiciliului a persoanelor se efectuează:

1. la cererea solicitantului;

2. la schimbarea... mai detaliat domiciliului sau a reşedinţei şi/sau în cazul emigrării autorizate;

3. la cererea proprietarului sau a coproprietarilor locuinţei, identificat(ţi) prin actul de identitate, şi care prezintă documentul ce atestă dreptul de proprietate asupra acestui imobil.

Astfel Dvs. urmează să vă prezentați la Agenția Servicii Publice cu o cerere de radiere a persoanelor care au avut înregistrar domiciliu în imobilul respectiv.

Înregistrarea la domiciliu sau la reşedinţă se efectuează în temeiul cererii solicitantului, însoţită de următoarele documente:

1. actul de identitate de uz intern;
2. actul ce atestă dreptul de proprietate sau de folosinţă asupra spaţiului locativ;
3. dovada achitării taxelor şi a tarifelor, stabilite pentru înregistrare sau radiere din evidenţă.

Datele de contact a Agențieie Servicii Publice în Chișinău sunt:

Adresa: Agenția Servicii Publice, Mun. Chişinău, str. Aleksandr Pușkin, 42
Tel.: (+373 22) 25-70-70
Email: anticamera@asp.gov.md, asp@asp.gov.md

La fel Agenția Servicii Publice are oficii și în localitățile Republicii Moldova. Vă puteți adresa la oficiul din raza domiciliului Dvs.

Dacă aveți întrebări suplimentare vă sunt la dispoziție.

23 decembrie 2018
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
Cine sunt proprietarii acelei case? Proprietar este persoana înregistrată in Registrul bunurilor imobile.
Daca proprietar este doar mama Dvs, atunci ea poate vinde liber casa.
Contractul de vânzare al bunului imobil se încheie in scris și se autentifică notarial. Asta este o condiție obligatorie.
Daca mai sunt coproprietari ai... mai detaliat bunului respectiv (nu care locuiesc, acolo, dar care sunt inregistrati ca proprietari la Cadastru), atunci contractul de vanzare a casei poate fi incheiat numai cu acordul tuturor.
Dupa ce se inchrie contractul de vanzare, noul proprietar va putea sa radieze de la domiciliu fostii locatari.

25 decembrie 2018