Vanzarea casei mostenite de la parinti fara acordul sotiei

20 august 2020 32

Buna ziua. Am o situatie neclara in familie si nu stiu cum sa procedez. Este vorba despre casa parinteasca. Aceasta a fost mostenita de tata de la parintii lui. In timpul casatoriei, tata a vandut casa, fara a cere vreun acord de la nimeni. Mentionez ca el mai avea trei surori si doi copii. In momentul de fata, tata este decedat, la fel si mama, de curand. Vreau sa va intreb daca a fost legala tranzactia si daca se poate ataca in instanta, stiut fiind faptul ca cel care a cumparat casa a platit o suma modica.
De asemenea, noi, familia, nu am vazut si nu am avut acces la vreun document ce tine de casa. Puteti, va rog, sa ne elucidati ce este de facut in situatia data? Multumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii

Bunurile obtinute de catre unul dintre soți cu titlu gratuit, in cazul dat prin mostenire, este proprietatea exclusiva a acestuia.
Astfel, daca acesta a fost unicul mostenitor a casei, el era in drept sa o vinda in lipsa unui acord a sotiei si copiilor la prețul pe care il dorește.
Așadar, sotia... mai detaliat nu are drept sa pretinda la bun nici la cota parte nici nu e necesar acordul acesteia la vinzare in situația descrisă.
Copii nu au nici o atribuție cu bunul in cauză, indiferent ca este bun personal al tatalui sau bun al ambilor soți, copii pot pretinde la careva din bunuri doar dupa decesul parintelui.
Daca tranzactia de vinzare a avut loc, cu certitudine tatal a fost unic proprietar, contrar, notatul avea sa solicite acordul altor mostenitori(coproprietati).
La prima vedere, totul e in limita normală.

21 august 2020