Vânzarea cotei părți

6 mai 2022 85

Buna ziua. Dacă unul din coproprietari își vinde cota sa parte dintr-un teren, dar hotarele nu sunt stabilite (pe teren sunt construcții), care sunt consecințele și ce se poate de făcut pentru a preveni aceasta? Mersi anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Țurcan
  • Jurisconsult
  • Dreptul penal
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua Andrei.

Dacă hotarele terenului nu sunt stabilite, înseamnă că bunul posibil nici nu este înregistrat la cadastru. Presupun că totuși o anumită înregistrare a terenului sub formă de teren cu destinație pentru construcții este înregistrată la OCT.
În principiu coprorietarul are dreptul să-și vândă oricând cota sa parte... mai detaliat în natură. Nu sunt impedimente pentru aceasta. Următorul coprorietar va primi toate drepturile și obligațiile. Totul depinde deja ce relații de încredere se vor clădi între coproprietari pe viitor.

În coproprietate totul este bazat pe bună credință și pe colaborare de comun acord. Dacă acestea nu sunt prezente atunci în cel mai rău caz bunul va fi partajat prin vânzarea la licitație astfel încât să devină doar un singur proprietar care să răscumpere toate cotele părți rămase. De regulă cu aceasta se termină până la urmă toate litigiile principiale în această categorie de cauze civile.

7 mai 2022