Vanzarea produselor pe internet

21 noiembrie 2023 2

Buna ziua. Ce risca o persoana care vinde produse pe o pagina de mica publicitate pe Internet?

Jurist comments 1

Download discussion
Gabriel Diaciuc
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Inna, dacă de exemplu aveți doar o unitate de produs pe care ați decis să o vindeți online, fie pe site-uri de anunțuri sau prin alte metode, nu riscați nimic.
Dar! Dacă Dvs desfășurați activitate de antreprenor din nume și pe cont propriu în lipsa înregistrării de stat în calitate... mai detaliat de întreprinzător individual sau în alt mod prevăzut de lege, atunci urmează să răspundeți contravențional sau penal, în dependență de proporția venitului pe care l-ați avut din activitatea ilegală de antreprenoriat.

Mai jos găsești trimiterile la legislația națională:

Cod Civil
Articolul 34. Activitatea de întreprinzător și profesională a persoanei fizice
(1) Persoana fizică are dreptul să practice activitate de întreprinzător din nume și pe cont propriu din momentul înregistrării de stat în calitate de întreprinzător individual sau în alt mod prevăzut de lege.
(2) Persoana fizică are dreptul să practice activitate profesională din nume și pe cont propriu din momentul întrunirii condițiilor stabilite de lege pentru aceasta.
(3) Persoana care practică activitate de întreprinzător sau profesională fără a întruni condițiile stabilite de lege pentru aceasta nu poate invoca lipsa calității de profesionist.
(4) Asupra activității de întreprinzător desfășurate fără constituirea de persoană juridică se aplică regulile care reglementează activitatea persoanelor juridice cu scop lucrativ dacă din lege sau din esența raporturilor juridice nu rezultă altfel.

Cod Contravențional
Articolul 263. Desfăşurarea ilegală a activităţii de întreprinzător
(1) Desfăşurarea activităţii de întreprinzător fără înregistrare la Camera Înregistrării de Stat sau la o altă autoritate publică competentă conform legii ori cu act de înregistrare declarat nevalabil se sancţionează cu amendă de la 30 la 90 de unităţi convenţionale.
(4) Desfăşurarea unei activităţi de întreprinzător fără autorizaţie, licenţă sau certificat, eliberate de autoritatea competentă în temeiul legii, se sancţionează cu amendă de la 60 la 180 de unităţi convenţionale.

Cod Penal
Articolul 241. Practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător
(1) Practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, soldată cu obţinerea unui profit în proporţii mari, săvîrşită prin:
a) desfăşurarea activităţii fără înregistrare (reînregistrare), licenţă şi/sau fără autorizare obligatorii, conform legii, pentru desfăşurarea activităţii în cauză;
b) desfăşurarea unor genuri de activitate interzise de lege,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 200 de ore, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.
(2) Aceeaşi acţiune săvîrşită:
b) de două sau mai multe persoane;
c) cu folosirea situaţiei de serviciu;
f) cu obţinerea unui profit în proporţii deosebit de mari
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2350 la 3350 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Explic, în contextul în care un salariu mediu actual pe economie este de 12.175 MDL lunar:
Dacă tu din activitate ilegală de antreprenor obții un profit:
până la 243.500,00 MDL păi tu te încadrezi în pedeapsa contravențională din Art. 263 alin. (1) Cod Contravențional;
între 243.500,01 MDL și 487.000,00 MDL păi tu te încadrezi în pedeapsa penală din Art. 241 alin. (1) Cod Penal;
mai mare de 487.000,01 MDL păi tu te încadrezi în pedeapsa penală din Art. 241 alin (2) Cod Penal.

O unitate convențională este egal cu 50 MDL.

Dacă mai ai alte întrebări de ordin antreprenorial și comercial, nu ezita să mă contactezi la 069992921.

24 noiembrie 2023