Vanzari ilegale de caini

10 octombrie 2018 29

Buna! Vecinul meu creste si vinde ilegal caini de rasa mare. Ca sa creasca mai mari si mai tari, el lasa vreo 2 catelusi, iar pe restul ii ucide si ii arunca la o gunoiste improvizata din gradina. Care autoritati trebuie sesizate in acest caz? Mersi.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul imobiliar
 • Dreptul afacerilor
 • Contravenţii rutiere
 • Alte domenii

Buna ziua,

în calitate de autorități responsabile sunt:
Administrația publică locală, comisii administrative (primării,preturi locale)
Ministerul Afacerilor Interne

sigur aceste acțiuni se încadrează în prevederile art.
Articolul 157. Cruzimea faţă de animale
(1) Încălcarea cerinţelor privind întreținerea animalelor, reglementate de legislația sanitar-veterinară, fapt ce poate periclita viaţa ori... mai detaliat sănătatea acestora,
se sancţionează cu amendă de la 48 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(2) Aplicarea intenţionată a acțiunilor ce provoacă dureri sau suferinţă animalelor
se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(3) Acţiunile specificate la alin. (1) şi (2) care au avut drept urmare mutilarea sau moartea animalului
se sancţionează cu amendă de la 60 la 72 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(4) Capturarea sau eutanasierea animalelor de companie ori comercializarea animalelor de companie în scopul obţinerii produselor şi subproduselor de la acestea
se sancţionează cu amendă de la 72 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(5) Eschivarea deținătorului de animale de a supune animalele măsurilor de profilaxie prevăzute în Programul acţiunilor strategice de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii bolilor de la animale la om
se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(6) Deplasarea liberă a cîinilor agresivi sau a celor periculoşi în raza localităţii sau transportarea acestora în transportul public fără lesă şi botniţă
se sancţionează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale.
(7) Omiterea colectării deşeurilor provenite de la animalul plimbat în spațiul public
se sancţionează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale.
(8) Refuzul de a elimina animalul mort sau îngroparea acestuia în loc neautorizat
se sancţionează cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(9) Îndemnarea publică la cruzime față de animale sau justificarea acesteia
se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(10) Asmuțirea animalelor de companie la oameni sau la animale
se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

11 octombrie 2018
Andrei Domenco
 • Avocat-stagiar
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul familiei
 • Contravenţii rutiere
 • Dreptul imobiliar

Pe lângă cele menționate de colegul meu, persoana poate fi atrasă și la răspudnere penală pentru activitatea ilegală de întreprinzător dacă organul de urmărire penală stabilește toate circumstanțele.

11 octombrie 2018