Vecina tine in apartamentul sau vreo 10 caini

27 aprilie 2018 46

Buna ziua. Vecina tine in apartamentul sau vreo 10 caini, este miros, este galagie. Cand se duce la plimbare cu ei, blocheaza intentionat usa centrala deschisa, din care cauza multe persoane straine intra in bloc. Ce se poate de facut? Mersi mult.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Bună ziua,
Vedeți dacă circumstanțele cazului dat se încadrează în prevederile de mai jos și puteți sesiza Poliția.
Dacă vor fi identificate careva încălcări, persoana responsabilă va fi atrasă la răspundere contravențională potrivit prevederilor Codului contravențional al RM.
http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=369412
Articolul 157. Cruzimea faţă de animale
(1)... mai detaliat Încălcarea cerinţelor privind întreținerea animalelor, reglementate de legislația sanitar-veterinară, fapt ce poate periclita viaţa ori sănătatea acestora,
se sancţionează cu amendă de la 48 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(2) Aplicarea intenţionată a acțiunilor ce provoacă dureri sau suferinţă animalelor
se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(3) Acţiunile specificate la alin. (1) şi (2) care au avut drept urmare mutilarea sau moartea animalului
se sancţionează cu amendă de la 60 la 72 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(4) Capturarea sau eutanasierea animalelor de companie ori comercializarea animalelor de companie în scopul obţinerii produselor şi subproduselor de la acestea
se sancţionează cu amendă de la 72 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 240 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(5) Eschivarea deținătorului de animale de a supune animalele măsurilor de profilaxie prevăzute în Programul acţiunilor strategice de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii bolilor de la animale la om
se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(6) Deplasarea liberă a cîinilor agresivi sau a celor periculoşi în raza localităţii sau transportarea acestora în transportul public fără lesă şi botniţă
se sancţionează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale.
(7) Omiterea colectării deşeurilor provenite de la animalul plimbat în spațiul public
se sancţionează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale.
(8) Refuzul de a elimina animalul mort sau îngroparea acestuia în loc neautorizat
se sancţionează cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(9) Îndemnarea publică la cruzime față de animale sau justificarea acesteia
se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(10) Asmuțirea animalelor de companie la oameni sau la animale
se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.


Articolul 158. Încălcarea regulilor de întreţinere a cîinilor, pisicilor şi altor animale
(1) Încălcarea interdicţiilor sau a regulilor de întreţinere a cîinilor, pisicilor şi altor animale, aprobate prin decizie a autorităţii administraţiei publice locale,
se sancţionează cu avertisment sau cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(2) Plimbarea cîinilor sau altor animale în locuri publice contrar regulilor aprobate prin decizie a autorităţii administraţiei publice locale
se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale.
(3) Admiterea accesului cîinilor sau al pisicilor în exploatațiile de animale sau în unitățile de procesare, de fabricare ori de depozitare a produselor alimentare, în pieţe și tîrguri, cu excepţia cîinilor de serviciu, a cîinilor însoţitori, special pregătiţi pentru persoane cu dizabilități, precum şi a cîinilor de vînătoare avînd botniţă şi fiind conduşi în lesă de persoane autorizate,
se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

27 aprilie 2018
Cătălina Bîrsanu
  • Student
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Bună ziua, Vitalie!

Articolul 379 din Codul Civil prevede că proprietarul terenului sau al unui alt bun imobil nu poate interzice influenţa pe care o exercită asupra bunului său gazul, aburul, mirosul, funinginea, fumul, zgomotul, căldura, vibraţia sau o altă influenţă similară provenită din terenul vecin dacă nu împiedică proprietarul în... mai detaliat folosirea bunului sau dacă încalcă nesemnificativ dreptul acestuia. Dacă considerați că dreptul Dvs este semnificativ încălcat, vă puteți adresa la inspectoratul de poliției de pe sector.

Mai Mult, Consituția Republicii Moldova remarcă în art. 46 alin. 5 faptul că dreptul de proprietate privată obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului înconjurător şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii, revin proprietarului.

De asemenea, art. 357 din Codul Contravențional interzice tulburarea liniștii între orele 22:00-07:00. Dacă gălăgia persistă de la vecina Dvs și între aceste ore, atunci vecina săvârșește și o contravenție.

Astfel, Dvs aveți tot dreptul să cereți restabilirea dreptului încălcat. Totuși, vă îndemn să păstrați relațiile amicale și să încercați să discutați despre evitarea situațiilor neplăcute în viitor.

Mult succes!

27 aprilie 2018