Vecinii au construit sarae in gard si tin porci si alte animale pasari; apa de ploaie de pe acoperisul vecinilor ne curge in ograda

15 iunie 2017 454

Buna ziua. Locuiesc in satul Braila, comuna Bacioi, sectorul Botanica. Avem o problema cu vecini, care au construit sarae in gard si tin porci si alte animale pasari, aceste constructii se afla direct in fata noastra, nu putem nici sa iesim din casa de la mirosul de la porci. Copii s-au imbolnavit de citeva ori, copii nu se pot juca afara de la mirosul insuportabil. Ce se poate de facut? Stiu ca legea nu da voie sa fie constructii in gard. M-am adresat la politistul de sector si ne-a spus ca nu poate face nimic, caci ei in 2007 si-au facut hirtia pe casa si au inclus si saraele, apa de pe casa si sarae curge tot la mine in ograda. Va rog frumos - ce masuri se poate de luat in asa caz? Va multumesc frumos.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Salut Adrian,
ai tot dreptul să te adresezi în instanța de judecată și anume pe motivul că Codul Civil în art. 389 prevede ca Orice construcţie, lucrare sau plantaţie se poate face de către proprietarul terenului numai cu respectarea unei distanţe minime faţă de linia de hotar, conform legii, regulamentului... mai detaliat de urbanism sau, în lipsă, conform obiceiului locului, astfel încît să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.În caz de nerespectare a distanţei prevăzute la alin.(1) şi (2), proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori tăierea la înălţimea cuvenită a arborilor, plantaţiilor ori gardurilor pe cheltuiala proprietarului terenului pe care acestea sînt ridicate. Astfel gardul fiind un hotar dintre dvstr, vecinul nu avea dreptul de a-și construi pe gard aceste săraie totodată art.378 vorbește despre Influiența vecină admisibilă cu care pute-ți face cunoștință pentru mai multe date.
Totodată, referitor la apa de ploaie care cade de pe acoperișul vedinului în ograda d-vstr la fel vă încalcă dreptul d-vstr de proprietar cu care îl puteți da în judecată. Astfel, art 386 Cod Civil cu privire la Picătura Streșinii prevede că "Acoperişul trebuie să fie construit astfel încît apa, zăpada sau gheaţa să cadă exclusiv pe teritoriul proprietarului."
Conform prevederilor art. 386 proprietarul este obligat să-şi construiască acoperişul astfel încît streaşina să nu permită ca apa, zăpada sau gheaţa să cadă pe teritoriul vecin. Rezultă că un proprietar nu are dreptul să facă ca streaşina să intre pe teritoriul vecinului. Pentru a se conforma cerinţei legale, el trebuie să lase între peretele său şi fondul vecin o bucată de teren suficientă pentru a face posibil ca apa, zăpada sau gheaţa să cadă de pe streaşină exclusiv pe teritoriul său.
În instanță pe lângă cheltuielile judiciare, prejudiciul maerial cauzat pe parcurs de către vecin mai puteți solicita și achitarea prejudiciului moral cauzat.

16 iunie 2017

multumim din suflet domnul Andrei

16 iunie 2017