Vecinii cu animale domestice

30 iunie 2017 331

Buna ziua! Am o vecina care are in apartamentul sau vreo 8 caini. Este un miros neplacut plus dezordine in scara. De mai multe ori au fost certuri cu vecinii. In cazul dat ce drepturi si avem noi sa ne aparam?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Salut Vitalie,

Prezum că mai întâi de toate trebuie să vă adresați la ACC al blocului dvs locativ cu o plângere în acest sens, iar aceștia la rândul lor vor căuta soluțiile de rezolvare.

Totodată, Influiența vecină trebuie să fie admisibilă ceea ce ține de miros, zgomot etc.. și să nu vă... mai detaliat împiedice în folosirea bunului dvs. Puteți să vă adresați și la Direcția de Sănătate Publică cu o cerere, care va urma să efectueze un control la aprtamentului vecin pentru veridficarea normelor sanitare, deoarece, în acest sens din urma mirosului și murdăriei animalelor puteți căpata careva boli, și care îi va putea priva de dreptul de a crește și deține un numar atât de mare de animale în apartamentul său.

Legea cu privire la condominiul în fondul locativ, stipulează la art. 12 alin (6) precum că Proprietarii sînt obligaţi să utilizeze locuinţele şi proprietatea comună numai conform destinaţiei, iar acțiunile vecinului dvs nu sunt conform destinației din conținutul speței.

După anunțarea ACC-ului de acest fapt, dacă nu se întreprind careva măsuri puteți să vă adresați în judecată, iar raportul de constatare a Direcției de Sănătate Publică servind ca probă .

30 iunie 2017
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Suplimentar, puteţi sesiza pretura cu o plângere conform Codului contravenţional:
Articolul 180. Încălcarea legislaţiei cu privire la locuinţe
(4) Nerespectarea regulilor şi normelor de folosire, deservire tehnică şi de întreţinere sanitară a locuinţelor, a locurilor şi a instalaţiilor de uz comun, a terenurilor aferente blocurilor locative
se sancţionează cu amendă de... mai detaliat la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 10 la 30 de ore, cu amendă de la 60 la 180 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore.

__________
Legile Republicii Moldova
218/24.10.2008 Codul contraventional al Republicii Moldova //Monitorul Oficial 3-6/15, 16.01.2009

1 iulie 2017