Vecinii nu dau acordul pentru vanzarea imobilului

4 mai 2020 37

Buna ziua! Eu sunt vaduva, sotul a decedat acum doi ani. Am un copil de 15 ani. Detin o parte din casa de locuit pe pamant. Am doi vecini, avem pereti comuni, terenul este privatizat, fiecare detine cota parte. Doresc sa vand aceasta casa, vecinii au refuzat categoric sa dea acord pentru vanzare. Vecinii nu au bani sau dorinta sa procure partea mea de casa. Aceasta casa este unicul meu bun, dupa decesul sotului nu am posibilitate sa-l intretin, am nevoie sa-l vand ca sa-mi vad de viata si sa pot creste copilul minor. Ce trebuie sa fac in acest caz? Va rog din suflet sa-mi dati niste sfaturi in acest caz. De aceasta depinde viata mea si a copilului, sunt disperata. Multumesc mult!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
•••
Daca aveti drept de proprietate asupra acelei parti din imobil, Dvs NU aveti nevoie de Acordul vecinilor pentru a Va vinde cota-parte.

Dvs aveti doar obligatia legala de a ii informa pe ceilalti coproprietari ai casei, despre faptul ca intentionati sa vindeti.

Aceasta se numeste respectarea dreptului de... mai detaliat preemtiune al celorlalti coproprietari.

Aici aveti 2 optiuni:

1. Faceti o declaratie scrisa (se poate si scris de mana), pe care o transmiteti PRIN POSTA, cu scrisoare cu aviz de receptie, FIECARUI (tuturor) coproprietar, conform adreselor acestora.

In acea declaratie scrieti ca: Vreti sa vindeti cota-parte, pretul la care vreti sa vindeti, si indicati suprafata si numarul cadastral al bunul imobil ce se vinde.

Sa pastrati o copie a declaratiei transmise coproprietarilor. De asemenea, sa pastrati avizele de receptie pe care le veti primi de la posta - prin acestea veti putea demonstra ca vecinii au primit declaratia respectiva.

Astfel, dupa ce vecinii vor primi declaratia, ei vor avea fiecare un termen de o luna pentru a accepta cumpararea.

Daca in acest termen nimeni din vecini nu isi va exprima dorinta de a cumpara - Dvs puteti sa vindeti liber oricui doriti, cota parte ce va apartine.

2. Optiunea a doua preuspune ca Dvs sa nu transmiteti vecinilor nici o declaratie de vanzare, si sa purcedeti direct la vanzarea cotei parti in favoarea oricarei persoane cumparator care alegeti Dvs.

In acest caz, insa, va trebuie sa prezentati vecinilor copia contractului de vanzare cumparare, pentru ca astfel ei sa fie informati ca ati vandut, si eventual sa poata sa conteste vanzarea.

Eu va recomand sa mergeti pe optiunea 1 de mai sus.

5 mai 2020