Venitul impozabil la vânzarea imobilului

27 februarie 2020 39

Bună ziua! Doresc să vând bunul imobil care recent 1/2 cotă mi-a revenit din donație de la ruda de gradul I și 1/2 eu ca proprietar. Țin să menționez că locuiesc aici de la naștere și respectiv viza de reședință o am aici. Prețul cadastral al bunului imobil este de 300.000 lei. În cazul dacă cumpărătorul va dori să indice la notar în contract V-C o sumă mai mare decât cea cadastrală, spre exemplu cea de piață, eu ca vânzător voi fi obligat să achit impozitul pe venitul impozabil în acest caz? Știu că ceva timp în urmă, donația și viza de reședință mai mult de 3 ani, se scutea de impozit pe venitul impozabil. La moment, în 2020, este actual? Rog să mă ajutați cu un răspuns.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil

Buna ziua Maxim,

În conformitate Codul Fiscal al Republicii Moldova, persoanele fizice sunt scutite de a achita impozit pe locuința principală, care îndeplinește ambele condiții:

este deținută de contribuabil timp de cel puțin 3 ani;
reprezintă locul de reședință / ședere al contribuabilului în ultimii trei ani înainte de înstrăinarea imobilului.
Dacă imobilul înstrăinat... mai detaliat este obținut prin contract de donație de la rudele de gradul I și acesta reprezintă locuința de bază, confirmată prin înregistrarea vizei de reședință, atunci vânzătorul este scutit de achitarea impozitului pe venit.

28 februarie 2020