Vinieta MD, formula calcul zile consumate vs rămase pentru auto cu numere RO

9 ianuarie 2019 121

Bună! Dacă mă puteți ajuta cu o consultare veridică, vă mulțumesc tare mult.
Situația: Am cetățenie dublă RO/MD și permis de conducere doar MD. Activez de 3 ani în România și compania mi-a pus la dispoziție automobilul cu care pot să mă deplasez acasă în MD în funcție de zilele libere pe care le am. Nu am cum să țin o evidență și să-mi dau seama când am intrat pentru prima dată cu mașina RO în MD și câte zile cumulativ s-au adunat/câte au rămas. Până ajung în vama MD am de parcurs peste 700 km și din acest motiv, achit vinieta de obicei on-line pe perioade de până la 7, 14 sau 30 zile.
Întrebare:
1. Cum pot în prealabil, de la distanță și inainte a porni la drum să mă asigur că termenul pentru automobilul cu numărul de înmatriculare X nu este depășit și nu voi fi nevoit să fac cale intoarsă chiar din vamă?

2. Cum pot afla de la distanță care este termenul de zile rămase pentru a nu mă trezi că am 4 zile libere și îmi cumpăr vinieta pentru 7 zile, iar mie îmi rămân doar 3 din cele 180?

3. Ce se întâmplă în caz că am 2 zile rămase pentru automobilul RO, iar eu achit vinieta pe 7 zile, deoarece am concediu și m-am planificat să ajung acasă în MD cu auto de RO, să stau acele 2 zile și să plec mai departe în UA la odihnă, fără să-mi dau seama că zilele s-au terminat, și peste 3 zile vreau să tranzitez din nou MD pentru a intra pe acasă să-mi las familia, și imediat să plec mai departe în RO. Cum fac in acest caz? Ce prevede Legea? Rămân blocat în UA?

4. Apare undeva o informație transparentă pe partea verificării după numărul de înmatriculare a zilelor rămase pentru respectivul automobil?

5. În caz că schimb legal numărul de înmatriculare al automobilului, se ia în calcul acel număr de zile?

6. În caz că am achitat on-line vinieta D pentru o perioadă de, să zicem 30 zile, iar la intrare în MD, reprezentanții Serviciului vamal sau cei de la Poliția de frontieră îmi comunică că nu mai pot intra, deoarece am atins pragul de 180 zile, atunci cine îmi restituie suma de bani achitată? Doar nu este vina mea, că la momentul achitării plătiți on line pe platforma http://vinieta.gov.md nu-mi comunică transparent acel calcul de zile!

Cum rezolv această situație?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Mihai Guțu
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Buna,
Pentru a obtine un raspuns la care sa puteti ulterior sa faceti referire, acesta ar trebui sa fie oferit de autoritatile responsabile. Drept urmare, consider ca ar fi mai oportun sa adresati aceste intreabri direct Institutiei responsabile. Intrebarile le puteti expedia la adresele electronice indicate aici:
http://vinieta.gov.md/Home/Contact
Suplimentar, pentru... mai detaliat a va asigura ca veti primi un raspuns, puteti depune personal cererea la Institutia responsabila, solicitind astfel sa vi se aplice un numar de intrare pe cerere si sa vi se expedieze raspunsul la adresa pe care o veti indica in cerere.

10 ianuarie 2019