Voi fi scutit de inrolarea in armata in situatia descrisa mai jos?

26 septembrie 2023 3

Buna ziua. Am 20 ani si am absolvit colegiul, dar nu m-am inscris la universitate. Mama mea este decedata, tata este invalid de gradul 2 accentuat si am un frate de 18 ani care invata la colegiu si nu nu lucreaza. Eu am miopie (-3) si sunt unicul intretinator al familiei, muncesc in calitate de programator. Zillele trecute am trecut la comisia medicala, unde mi-au spus ca sunt apt de armata si ca voi fi inrolat. Daca prezint documentele care confirma situatia familiei mele, descrisa mai sus, oricum voi fi luat la armata?

Jurist comments 1

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua.
Cu părere de rău dacă tata primește pensie de dizabilitate, nu întruniți condițiile prevăzute de lege pentru amânarea încorporării.

Dar oricum încercați să depuneți o cerere de amînare a încorporării către comisia de recrutare-încorporare pe temeiul prevăzut de art.31 alin. (2) lit.a) din Legea 1245/2002 cu privire la pregătirea cetăţenilor... mai detaliat pentru apărarea Patriei care prevede:

Articolul 31. Amînarea încorporării în serviciul militar în termen

(1) Amînarea încorporării în serviciul militar în termen se acordă recruţilor de către comisiile de recrutare-încorporare din motive familiale, de sănătate, în legătură cu necesitatea continuării studiilor, desfăşurării activităţii de deputat în Parlament sau consilier al autorităţii administraţiei publice locale de nivelul al doilea, precum şi în cazurile prevăzute la alin.(6).

(2) Amînarea încorporării în serviciul militar în termen din motive familiale se acordă recrutului care:

a) are la întreţinere părinţi (foşti tutori, curatori) inapţi pentru muncă, dacă aceştia nu sînt întreţinuţi de stat şi nu există alte persoane care locuiesc împreună cu ei şi care, conform legii, sînt obligate să-i întreţină. În sensul prezentei legi, părinţii (foştii tutori, curatori) sînt consideraţi inapţi pentru muncă dacă sînt invalizi de gradul I sau II ori au atins limita de vîrstă care le acordă dreptul la pensionare;
b) are soţie invalid de gradul I sau II;
c) are la întreţinere unul sau mai mulţi copii pînă la 8 ani;
d) are la întreţinere fraţi, surori care nu au atins vîrsta de 18 ani sau mai în vîrstă, dar care sînt invalizi de gradul I sau II, dacă aceştia nu sînt întreţinuţi de stat şi nici de alte persoane care, conform legii, sînt obligate să-i întreţină;
e) are un singur părinte cu doi sau mai mulţi copii pînă la 8 ani.

27 septembrie 2023