Vreau sa cumpăr un chiosc comercial la Chisinau.

7 decembrie 2017 757

Vreau sa cumpăr un chiosc comercial in Chisinau. Spuneți, va rog, ce trebuie sa verific ca sa ma asigur ca nu voi fi amăgită (ex: chioscul (butic) este sechestrat, va fi demolat de către autorități sau pe terenul care se afla va fi ridicată o alta construcție etc.)? Cum sa fiu sigura ca dupa cumpărare voi putea începe o activitate de întreprinzător in încăperea data?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Alexandru Ţurcan
  • Avocat
  • Dreptul afacerilor

Gheretele (chioscurile) nu sunt bunuri imobile si nu se inscriu in cadastru. Ele sunt constructii temporare (provizorii) si trebuie sa fie demontate la cerere. Exista multe situatii cand autoritatile locale ordonau demontarea gheretelor provizorii.
Daca doriti sa activati in Chisinau, trebuie sa faceti cunostinta cu cerintele Regulamentului de desfăşurare a activităţii... mai detaliat de comerț în municipiul Chișinău.
Il gasiti aici:
http://chisinau.md/doc.php?l=ro&idc=511&id=19889&t=/Regulamente/Regulamentul-de-desfaurare-a-activitatii-de-comert-in-municipiul-Chiinau
In acest regulament (in text si in anexe) gasiti multe reguli privind modalitatea de autorizare si regimul de functionare a gheretelor.
Analizati daca ghereta, pe care intentionati sa cumparati, corespunde sau nu tuturor regulilor sau cerintelor, precum si restrictiilor.
Scrieti cuvantul 'ghereta' in cautarea de pe acest site http://comert.chisinau.md/autorizatii.php?l=ro si veti gasi multe exemple de notificari de gherete provizorii din Chisinau.
Daca cumparati ghereta - va trebui sa obtineti o autorizatie noua.
Cu verificarea sechestrelor pe gherete este mai greu - deoarece ele nu sunt inscrise la cadastru. Cereti ca vanzatorul sa garanteze expres in contractul de vanzare-cumparare a gheretei precum ca aceasta nu este sechestrata sau gajata.
Faptul daca ghereta a fost gajata la banca poate fi verificat la un birou notarial.

14 decembrie 2017