Vreau sa deschid o firma la noi in RM, dar angajatii sa activeze peste hotare

7 septembrie 2020 51

Buna ziua. Spuneti-mi, va rog, cum trebuie sa procedez ca sa deschid o firma la noi in RM, dar angajatii sa activeze peste hotare? Se achita impozite doar la noi (unde sunt angajate persoanele) sau se achita doar unde lucreaza (Italia)?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Mihai Triboi
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua!
În cazul descris de dvs, o persoană nerezidentă (salariatul aflat în Italia) înregistrează venituri de la o persoană rezidentă (întreprinderea înregistrată în Republica Moldova).
Conform art. 70 Cod fiscal, întregul venit al contribuabilului nerezident se împarte în venit obţinut:
a) în Republica Moldova din activităţi de întreprinzător sau... mai detaliat din munca prin contract (acord) de muncă; [...]

Și art. 71 prevede că venituri ale nerezidenţilor obţinute în Republica Moldova se consideră: n) veniturile obţinute din activitatea desfăşurată conform contractului (acordului) de muncă sau din cea desfăşurată în baza altor contracte cu caracter civil, inclusiv onorariile conducătorilor, fondatorilor sau membrilor consiliului de administraţie şi/sau alte plăţi primite de membrii organelor de conducere ale persoanei juridice rezidente, indiferent de locul exercitării efective a obligaţiilor administrative încredinţate acestor persoane.

Iar conform art. 74 Cod fiscal, Veniturile nerezidenţilor obţinute în Republica Moldova de la persoane altele decît cele menţionate la art.90 urmează a fi supuse impozitului pe venit conform prezentului articol la cota specificată la art.91 sau la cotele prevăzute la art.15 lit.a), pentru veniturile specificate la art.71 lit.n) şi o), fără dreptul la deduceri şi/sau scutiri aferente acestor venituri.

La fel, conform art. 91 Cod fiscal, Persoanele menţionate la art.90 reţin şi achită un impozit în mărime de:
- 12% din plăţile direcţionate spre achitare nerezidentului aferente veniturilor de la art.71, cu excepţia celor specificate la liniuţele a doua, a treia şi a patra din prezentul alineat;
[...].
Privind impozitul care trebuie achitat în Italia, recomand să consultați pe cineva pe loc. La noi se va achita cu cota de impozitare de 12%.
Succes!

8 septembrie 2020