Vreau sa divortez si sa am acces la copiii mei

6 octombrie 2021 16

Buna ziua. In prezent ma aflu peste hotare, iar acasa am 2 copii care locuiesc cu tatăl lor si mama acestuia. Comunic cu copiii doar atunci cand doreste sotul sa-mi permita. Parintii mei, care locuiesc in acelasi sat, nu pot sa ia copiii la ei nici macar in weekenduri. Eu imi perfectez documentele italiene (procesul este un pic cam lung) si nu am pot sa ies din Italia. Vreau, imediat cum obtin actele italiene, sa dau la divort. As dori sa stiu ce drepturi o sa am in privinta copiilor si daca o sa-i pot lua la mine in Italia cel putin o luna pe an, in vacanta de vara. Casa unde locuieste sotul cu copiii am construit-o si mobilat-o impreuna. Cu toate acestea, nu pretind la nimic din toate astea, vreau doar ca eu si parintii mei sa avem drepturile care ni se cuvin, ca sa ne putem bucura de copii. Voi reveni in Moldova cand va trebui sa imi schimb documentele. Spuneti-mi, va rog, ce sanse am ca sa-mi mai vad copiii?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Buna ziua,

Toate solicitările Dvs formulate mai sus țin să vă comunic ca țin de drepturile Dvs care dispuneți exact acum indiferent de divorț sau nu.

Ambii părinții au drepturile egale fata de copiii lor iar acțiune care le întreprinde soțul Dvs sunt absolut ilegale care pot fi sancționate.

Codul familiei prevede expres... mai detaliat dreptul rudelor la întrevedere cu copilul care in caz de abuz poate fi sancționat cu amendă de către organul de poliție.

Dvs puteți solicita divorțul chiar și la etapa actual prin intermediul unui avocat pentru a nu tergiversa aceasta procedura.

Dvs puteți lua copii peste hotare timp de o luna fără acordul soțului Dvs și acum in perioada căsătoriei cât și după desfacerea căsătoriei.

În concluzie, tatăl lor nu este in drept sa va interzică sa vedeți copiii, într-un asemenea caz puteți sesiza poliția imediat ulterior și autoritatea tutelară cu privire la acest abuz.

7 octombrie 2021