Bună ziua. Vreau să-mi deschid un magazin online unde să comercializez cadouri făcute manual din cutii, dulciuri, hârtii și chestii de genul. Întrebările mele sunt : 1) Activitatea de bază care trebuie să o scriu în cererea de înregistrare e comerțul? 2) De cât timp este nevoie pentru a deschide un cont bancar? Trebuie să plătesc ceva taxe? Ce acte trebuie să prezint ? 3) Este obligatoriu să pun întreprinderea la evidență pe parcursul a 24 de ore după înregistrare sau e posibil și mai târziu? Iarăși întreb dacă e nevoie să plătesc ceva taxe? 4) Adeverința de la Biroul de Statistică se obține greu și ce trebuie pentru ea? 5) Daca înregistrez întreprinderea la Compania Națională de Asigurări în Medicină și la Casa Națională de Asigurări Sociale, eu fiind singura persoana ce activiează în întreprinderea individuală, cum o să mi se socoate contribuțiile lunare?
Andriana Brasoveanu
Buna ziua,
1) Va alegeti activitatile pe care le doriti din Clasificatorul activitatilor economice a RM, si anume CAEM rev.2, din 01.01.2014. Puteti sa va alegeti mai multe activitati nu doar una.
2)Contul bancar urmeaza sa il deschideti dupa inregistrarea interprinderii. De obicei o banca comerciala deschide un cont bancar in... mai detaliat decurs de maximum 2 zile lucratoare, doar ca acesta din urma urmeaza a fi aprobat de catre Serviciul Fiscal de Stat, respectiv conturile bancare devin active in maximum 5-6 zile lucratoare. La deschiderea contului fiecare banca are comisionul ei. Privitor la acte necesare la fel, va sugerez sa va informati anume la banca in care intentionati sa va inregistrati un cont.
3) Intreprinderea nu se pune la evidenta nicaieri, informatia despre inregistrarea acesteia de la Agentia Servicii Publice, Departamentul inregistrare si licentiere a unitatilor de drept se transmite in mod electronic catre Serviciul Fiscal de Stat, Biroul National de Statistica etc. Taxe nu sunt.
4) Despre ce fel de adeverinta aveti in vedere?
5) Nu trebuie sa inregistrati interprinderea nicaieri. Orice activitate economica este obligata sa isi duca evidenta contabila, respectiv, aveti nevoie de un contabil, acesta din urma ulterior va calcula si va prezenta rapoartele financiar-contabile necesare inclusiv contributiile lunare.
Succese!