Vreau sa schimb numele de familie al copilului

12 ianuarie 2021 25

Buna ziua. Sunt divorțată de primul soț din anul 2013 si am un copil de 9 ani din acea casatorie. Fostul soț a decedat 4 ani in urma. Acum sunt recăsătorită și doresc să schimb numele de familie al copilului după numele actualului soț. Vreau sa concretizez că după căsătorie eu nu mi-am schimbat numele de familie. Pot trece copilul în numele soțului sau e obligatoriu să îmi schimb și eu familia.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna d-na Lilia, nu e obligatoriu să vă schimbați numele de familie a DVS, fiindcă sunt niște consecințe, dar conform Codului de familie Articolul 56. Schimbarea numelui de familie şi prenumelui copilului

(1) În baza cererii comune a părinţilor (sau a unuia dintre ei), oficiul stare civilă poate... mai detaliat schimba numele de familie şi/sau prenumele copilului care nu a atins vîrsta de 16 ani.

(2) În caz de litigiu între părinţi, problema privind schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului este soluţionată de către oficiul stare civilă, cu concursul autorităţii tutelare în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul minorul, ţinîndu-se cont în exclusivitate de interesele copilului.

(3) Schimbarea numelui de familie al ambilor părinţi atrage după sine schimbarea numelui de familie al copilului, iar în cazul schimbării numelui de familie al unuia dintre părinţi, numele de familie al copilului poate fi schimbat în baza acordului comun al părinţilor. În lipsa unui atare acord, decide autoritatea tutelară.

(4) Schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului care a atins vîrsta de 10 ani se face, în toate cazurile, cu acordul acestuia. Sunteți în drept.

13 ianuarie 2021