Zile pentru deces

18 ianuarie 2022 67

Buna ziua. Conform Convenţiei colective (nivel naţional) nr. 2 din 9 iulie 2004, art. 11 ”La prezentarea actelor respective, salariaţii beneficiază de concediu suplimentar plătit pe motive familiale, exprimat în zile lucrătoare, în următoarele cazuri... decesul părinţilor, socrilor, soţului (soţiei), copilului - 3 zile”.
Cum se aplică textul citat în următoarele doua situatii:
a) Ruda angajatului se stinge din viata joi și angajatul cere 3 zile libere. Sintagma "exprimat în zile lucrătoare" presupune ca angajatul primeste doar ziua de vineri libera, deoarece sambata si duminica oricum sunt zile de odihna (nelucratoare)?
b) Angajatul se afla in concediu de odihna anual, iar in acest timp ii decedeaza o ruda. Angajatul solicita trei zile de concediu in conformitate cu articolul sus mentionat - ii refuzam pe motiv ca el nu este la serviciu si deja se afla in concediu sau totusi suntem obligati sa-i adaugam 3 zile la concediul anual?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna dl. Ion, însuți în Convenție e prevăzut sintagma ” zile lucrătoare ”. cum ați menționat decesul a avut loc joi, se v-a socoti ziua de vineri lucrătoare, iar sâmbăta și duminică ne lucrătoare, aceste zile nu se v-a socoti, administratorul trebuie să vă mai dee 2 zile lucrătoare. La... mai detaliat fel se v-a socoti și în timpul condeiului, dacă o să aibă loc un deces, la concediul trebuie să fie adăugat celea 3 zile,cum prevede Convenția.

19 ianuarie 2022