Accident cu urmare de deces

5 июля 2017 497

Spuneți-mi vă rog ce pedeapsă îl așteaptă pe o persoana care deplasându-se cu viteza și pierzînd controlul mașinii, a lovit un om care se deplasa pe trotuar care a decedat, iar soferul cu automobilul pe jumate stricat a fugit.

Комментарии юристов 2

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Дорожные правонарушения
  • Трудовое право

Buna seara,

Am să vă ofer un răspuns detaliat la întrebarea dvs deoarece am studiat profund subiectul dat care necesită multe clarități pentru organele de drept.

Așadeci, organul de urmărire penală pentru început după ce stabilește persoana care a comis infracțiunea urmează să vadă dacă infracțiunea comisă de către acesta a fost... mai detaliat săvârșită cu inteție directă sau din imprudență din circumstanțele cauzei care vor reieși, din speța dvs conturânduse mai mult din imprudență.
Instanța îl va condamna în primul rând în baza: - art. 264 alin. (3) lit.b) Cod penal, pe motiv că acțiunea inculpatului este contrar prevederilor pct. 45 a Regulamentului circulației Rutiere aprobat prin Hotărîrea Guvernului RM nr. 375 din 13.05.2009 MO nr. 92-93, 2009 intrat în vigoare din 15 iulie 2009, care obligă conducătorul să conducă vehiculul în conformitate cu limita de viteză stabilită, astfel, acesta manifestînd imprudență exprimată prin încredere exagerată în sine, fapt ce a dus la provocarea accidentului, viteza avînd legătură cauzală cu urmarea prejudiciabilă nominalizată în art. 264.

Următorul articol după care va fi atras la răspundere prin concurs de infracțiune este art. 266 și anume parăsirea locului accidentului rutier, deoarece întradevăr acesta după comiterea accidentului rutier a părăsit locul accidentulu lăsînd pe cet. decedat fără a-i acorda ajutor medical, încălcînd astfel pct. 12 RCR, unde conducătorul de vehicul, implicat într-un accident rutier este obligat: - să oprească imediat vehiculul, semnalizîndu-l; m- să anunţe despre accident poliţia şi să rămînă pe loc pînă la sosirea lucrătorilor de poliţie;……etc

Și aici la final apare problema întînită în practică prin care instanța omite să aplice art. 163 care prevede lăsarea în primejdie, cee ace prezum că se poate întîmpla și aici, deoarece am găsit aplicarea acestui art. 163 doar într-un singur caz la CSJ.

Astfel, va trebuie angajat un avocat într-u motivarea acestui fapt deoarece consider veridic faptul de a incrimina infracțiunea comisă inculpat prin prisma art. 163, fapt confirmat în conținutul speței prin acțiunea faptuitorului de părăsirea a locului accidentului fără a acorda ajutor medical. Acțiunea lui este relevantă dispoziției art. 163 lit. b) alin. (2), deoarece, el însuși a pus victima într-o situație periculoasă pentru viață și a lasat-o cu bună știință fără ajutor, defapt aceasta decedînd în urma accidentului.
Reieșind din cele
expuse, părăsirea locului accidentului rutier nu absoarbe lăsarea în primejdie, astfel, corect urmînd a fi aplicat concursul de infracțiuni la situația dată. Art. 266 nu este o normă specială în raport cu art. 163, aceasta explicînduse prin faptul că persoana care nu părăsește locul accidentului rutier, nu garantează faptul că această persoană va acorda ajutor celui accidentat, ceea ce presupune că făptuitorul poate rămîne la locul accidentului rutier respectînd obligațiunile ce țin de acest fapt, astfel, neefind susceptibil de a fi pedepsit conform art. 266, dar totodată, eschivînduse de la obligația de a nu lăsa persoana în primejdie pusă tot de el, urmînd astfel de a fi pedepsit conform art. 163

Totodată, art. 266 Cod penal prevede răspundere penală pentru infracţiuni în domeniul transporturilor, adică părăsirea locului accidentului rutier de către persoana care conducea mijlocul de transport şi care a încălcat regulile de securitate a circulaţiei, dacă aceasta a provocat urmările indicate la art. 264 alin. (3) şi (5). Prin urmare, aceste infracţiuni au obiecte juridice şi semene ale componenţei infracţiunii absolut diferite calificînduse separat acțiunile.

-Art. 264 alin (3) lit. b) prevede pedeapsa cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de pînă la 4 ani.
-Art. 266 prevede pedeapsa  dacă aceasta a provocat urmările indicate la art.264 alin.(3) amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.
-Art. 163 lit. b) alin (2) se pedepseşte cu închisoare de pînă la 4 ani.

Astfel, instanța îl va recunoaște vinovat și-l va condamna pentru concurs de infracțiuni, prin cumul partial de pedepse.




5 июля 2017
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Трудовое право
  • Дорожные правонарушения
  • Иные правонарушения

Buna seara!

In actiunile conducatorului auto sunt prezente semnele mai multor infractiuni.

I. Art.264 alin.3 lit.b Cod penal - Încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă decesul persoanei se pedepseşte cu închisoare... mai detaliat de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de pînă la 4 ani.

Daca conducatorul auto se afla in stare de ebrietate la momentul savarsirii infractiunii atunci risca pedeapsa cu închisoare de la 4 la 8 ani cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 4 la 5 ani.

II. Părăsirea locului accidentului rutier de către persoana care conducea mijlocul de transport şi care a încălcat regulile de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport, dacă aceasta a provocat urmările indicate la art.264 alin.(3) şi (5) se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.

Unitatea convenţională de amendă este egală cu 50 de lei.

III. Daca decesul nu a survenit imediat, iar conducatorul auto a parasit locul accidentului rutier fara a acorda ajutorul necesar (primul ajutor) lasand persoana intr-o situatie periculoasa pentru viata care a provocat din imprudenta decesul persoanei, atunci, suplimentar, cele comise se vor incadra potrivit lit.b) alin.(2) art.163 Cod penal - se pedepseşte cu închisoare de pînă la 4 ani.

Va aduc la cunostinta ca la stabilirea finala a pedepsei instanta de judecata poate 1. aduna matematic pedepsele aplicate pentru fiecare infractiune sau, 2.aplica regula cumulului partial (de exemplu, pentru o infractiune sa stabileasca 4 ani inchisoare, iar pentru alta 2 ani inchisoare ca in final sa stabileasca o pedeapsa definitiva de 5 ani inchisoare). Ultima regula de aplicare a pedepsei penale in cazul comiterii mai multor infractiuni este cea mai des utilizata in practica judiciara.



5 июля 2017