Am fost implicat intr-un accident fiind la volanul masinii puse la dispozitie de angajator

13 мая 2022 5

Buna ziua. Am lucrat oficial la o firmă de colete. Intr-o zi ma deplasam pe o ruta si am provocat un accident rutier. După jumatate de an mi-a venit o scrisoare că trebuie să achit despăgubiri de 43.000 lei. In acea zi am condus o masina pusa la dispozitie de angajator, mi-au fost date pasaportul tehnic si polita de asigurare, pe care le-am prezentat dupa accident. Abia acum, compania de asigurari m-a informat ca masina pe care am condus-o nu era asigurata pe firma (angajatorul meu), ci pe o persoana fizica si ei nu vor sa achite despagubirile. Ce pot să fac in situatia aceasta? Eu nu am ales cu care masina sa ma deplasez si nici nu cunosteam detaliile privind asigurarea masinii respective. Vă rog frumos să ma ajutați cu un sfat.

Jurist comments 2

Download discussion
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

Buna Nicolae, eu îți propun să te clarific în cât de corect a procedat firma la care ai activat și de ce ei ți-au propus un automobil cu o asigurare, car nu corespunde. După ceia o să ei decizia, cum să procedezi, dar o să ai nevoie să te adresezi... mai detaliat în instanță. Cheltuielile suportate de DVS o să fie achitate de firma dată.

14 мая 2022
Andrei Țurcan
  • Юрисконсульт
  • Уголовное право
  • Дорожные правонарушения
  • Иные правонарушения
  • Иные отрасли

Bună ziua Nicolae.

Plata reparației pentru asigurarea automobilului va fi atunci problema persoanei înscrise în asigurare. Ea va fi răspunzătoare dacă compania de asigurare refuză să compenseze cheltuielile de reparație pentru riscul asigurat.

În ce ține de răspunderea Dvs. trebuie să dovediți că deplasarea Dvs. era în interese de serviciu și din... mai detaliat timpul de serviciu în raport cu angajatorul. Cred că în cazul Dvs. angajatorul trebuie să răspundă pentru prejudiciul cauzat celeilalte mașini în suma de 43.000 lei în calitate de alte cheltuieli ce țin de deplasare în ordinea lit. d) alin. (1) art. 176 Codul muncii.

Nu în ultimul rând trebuie verificat conținutul contractului individual de muncă a Dvs. cu angajatorul. Urmează a fi urmat principiul reparării prejudiciului cauzat salariatului în legătură cu îndeplinirea obligațiilor de muncă conform lit. p) alin. (2) art. 10, lit. n) alin. (1) art. 9, lit. k) art. 5 Codul muncii. Aceasta e o regulă fundamentală ce include și faptul că angajatorul răspunde pentru angajat. Or, accidentul nu ar fi avut loc dacă nu ați fi întreprins deplasarea în interes de serviciu.

14 мая 2022