Lucrez acum de 3 ani la un SRL din Bălți. Contract de munca oficial. Însă, de cînd lucrez, concediu profesional am avut numai din cont propriu. După cum am înțeles, ei nu plătesc concediu de maternitate. Sunt în aștepterea unui copil. Spuneți vă rog cum mai bine și mai cu sigurantă să fac? Să lucrez pînă la cele 30 săptămini și să ma eliberez din propria inițiativă? Sau acum să ma eliberez la întreținerea soțului? Ori acum să caut alt loc de muncă și să mă angajez ca să pot primi indemnizația și apoi să pot lucra mai departe? Care varianta e mai buna? Și în caz că nu mă pot aranja - ce fac?
Iulia Furtuna
Felicitari si nastere usoara va dorim! In ceea ce priveste concediul "profesional", probabil va referiti la concediul de odihna anual platit, a carui durata nu poate fi mai mica de 28 de zile calendaristice (cu exceptia zilelor de sarbatoare nelucratoare). Pentru perioada concediului de odihna anual platit, salariatul beneficiaza de... mai detaliat o indemnizatie de concediu, achitata de catre angajator, care nu poate fi mai mica decit valoarea salariului mediu lunar pentru perioada respectiva. Este intersiza neacordarea concediului dat timp de 2 ani consecutivi. Dvs aveti dreptul la compensarea in forma baneasca a tuturor concediilor de odihna anuale nefolosite in cazul in care raporturile de munca inceteaza sau ati solicitat concediul pentru ingrijirea copilului pina la 6 ani si ati depus o cerere de suspendare a contractului individual de munca. Daca nu valorificati aceste doua optiuni (sa cereti compensarea), aveti dreptul sa solicitati acordarea concediului de odihna anual platit inainte de concediul de maternitate sau imediat dupa acest concediu, sau dupa terminarea concediului pentru ingrijirea copilului. Nu trebuie sa depuneti cerere de demisie, daca scopul acesteia este doar de a beneficia de indemnizatia de maternitate. Indemnizatie de maternitate nu se stabileste si nu se achita de angajator, ci de structura teritoriala de asigurari sociale. Mai multe detalii aflati aici: http://www.cnas.md/tabview.php?l=ro&idc=559&t=/Alte-prestatii-sociale/Indemnizatii/Indemnizatie-de-maternitate
In concluzie, aveti dreptul sa solicitati acordarea concediului de odihna platit pina la iesirea in concediu de maternitate sau imediat dupa acesta (sau dupa cel de ingrijire a copilului) prin depunerea unei cereri scrise la angajator. Ultimul trebuie sa va achite indemnizatia pentru concediul de odihna cu cel putin 3 zile calendaristice inainte de a pleca in concediul dat. Daca refuza sa va acorde concediul de odihna sau nu va achita la timp indemnizatia respectiva, aveti dreptul sa va adresati la inspectia muncii si/sau in instanta de judecata. Dupa ce iesti in concediul de maternitate, depuneti setul de documente pentru stabilirea si acordarea indemnizatiei de maternitate la CTAS in raza teritoriala a domicilului unde locuiti.