Bunica a vandut casa

14 июля 2016 79

Buna ziua. Bunica mea a semnat un contract de vinzare a casei care o detinea. Cumparatorul casei este tatal meu. In contract era stipulat ca tatal este obligat sa achite o anumita suma de bani, intr-o anumita perioada. El nu a achitat suma data, dar acum o ameninta pe bunica ca o da afara din casa. Are el asa drept?

Комментарии юристов 1

Descărcaţi discuția
Cristian Șchiopu
  • Студент
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Трудовое право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Bună seara, Sabina.

Pentru concretizare, ați putea, vă rog, să-mi spuneți dacă a fost încheiat contractul în prezența unui notar sau nu?

1)Dacă nu a fost încheiat contractul în prezența unui notar, reiese că contractul nu este valabil și efectiv nici dreptul de proprietate asupra casei nu a fost transmis tatălui. Deci... mai detaliat tatăl nu poate cere nimic. Conform art.220 Cod Civil, litera a), contractul de vânzare-cumpărare a casei se autentifică notarial obligatoriu.

2)În cazul în care s-a încheiat contractul în prezența unui notar, dacă bunica s-a înțeles cu tatăl să-i fie tranmiși banii într-o perioadă anumită, iar tatăl nu a achitat suma de bani dar cere evacuarea din casă, atunci bunica poate rezoluționa contractul (în alte cuvinte poate înceta efectele contractului) pe motive că tatăl nu-i transmite banii (el nu-și execută obligațiile). Conform art. 735 Cod Civil "O parte poate rezolvi contractul dacă există o neexecutare esenţială din partea celeilalte părţi.". Deci dreptul de proprietate asupra casei îi va revine bunicii, iar tatăl pe lângă faptul că-i va reîntoarce bunicii casa va putea fi obligat și la plata unor despăgubiri. Desigur că această procedură va necesita și prezența părților în instanță.

Răspuns: Tatăl nu are dreptul să amenințe!

Tatăl oricum nu posedă drepturi depline asupra casei, deoarece conform art. 22 din legea Cadastrului Bunurilor Imobile, tatăl face doar o înscriere provizorie la cadastru(adică casa îi revine cu drept de proprietate doar după ce bunica primește banii). Articolul 22 din Legea Cadastrului, alineat (5) menționează că "Înscrierea provizorie se transformă în intabulare numai după justificare, dacă la oficiul cadastral teritorial se prezintă documentele ce confirmă eliminarea cauzei care a determinat înscrierea provizorie." adică tatăl ar trebui să prezinte un document confirmat de bunică că a achitat suma de bani. Până atunci el nu poate cere evacuarea.

În cazul în care sunt neclarități sau mai aveți nevoie de alte informații vă rog să-mi spuneți.

Mult succes!

14 июля 2016