Cardul de pensie blocat de executor

21 декабря 2023 3

Buna ziua. Executorul judecatoresc mi-a blocat cardul de pensie din cauza unei amenzi. Am fost instiintat personal de executor despre datoria in cauza. Nu am de unde s-o achit. Executorul mi-a scris astazi: ”Buna! Am făcut demers la judecată de schimbarea măsurii de pedeapsa ce faceți au trecut toate promisiunile sunati scrieți.” Pot sa-i achit sume mici (10-50 lei) ca sa nu ma deranjeze? Mersi mult.

Jurist comments 1

Download discussion
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Иные отрасли

......în Codul de executare există prevederi că pensia într-o anumită mărime (minimul de existență dacă nu mă înșel (lene să mă uit)) nu poate fi urmărită........respectiv, depuneți cerere executorului jud. în scris sub ștampilă, cu anexarea probelor de bancă că pe contul dat primiți pensia într-o anumită mărime și el... mai detaliat este obligat să ridice sechestrul/interdicția ș.a..........dacă nu o face atunci depuneți plângere privind atragerea la răspundere disciplinară și/sau contestație în instanța de judecată..........
Articolul 34. Amenda

(1) Amenda este o sancţiune pecuniară, care se aplică în cazurile şi în limitele prevăzute de prezentul cod. Amenda se stabileşte în unităţi convenţionale. O unitate convenţională este egală cu 50 lei.

(2) Amenda se aplică persoanelor fizice de la una la 1500 de unităţi convenţionale, iar persoanelor cu funcţie de răspundere – de la 10 la 1500 de unităţi convenţionale.

(24) Amenda se achită de către contravenient în mod benevol în termen de 30 de zile de la data stabilirii acesteia.

(3) Contravenientul este în drept să achite jumătate din amenda stabilită dacă o plăteşte în cel mult 3 zile lucrătoare de la data aducerii la cunoştinţă a deciziei de aplicare a sancţiunii contravenţionale.

În acest caz se consideră că sancţiunea amenzii este executată integral, cu excepţia cazului în care a fost contestată decizia de aplicare a sancţiunii contravenţionale şi contravenientul nu şi-a retras cererea de contestare a deciziei, emisă asupra cauzei contravenţionale, pînă la cercetarea judecătorească.


(4) Dacă persoana fizică sau juridică nu a achitat amenda în decursul a 30 de zile de la data stabilirii acesteia, se va proceda conform reglementărilor Codului de executare. În cazul în care achitarea amenzii nu este posibilă din cauza lipsei ori a insuficienței bunurilor sau din cauza eschivării cu rea-voință a contravenientului de la achitarea acesteia, instanța de judecată poate înlocui suma neachitată a amenzii, după caz, cu:

a) amendă în mărime dublă, care însă nu poate depăşi limita maximă a sancţiunii cu amenda prevăzută de norma materială contravenţională sau de prezentul articol;

b) privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an;

c) muncă neremunerată în folosul comunităţii, calculîndu-se o oră de muncă pentru o unitate convenţională, durata muncii fiind de cel mult 60 de ore;

d) arest contravenţional, calculîndu-se o zi de arest pentru 2 unităţi convenţionale, durata arestului fiind de cel mult 30 de zile. În acest caz, se va ţine cont de restricţiile prevăzute la art.38 alin.(4).


(8) Amenda se înlocuieşte de către instanța de judecată în a cărei rază teritorială îşi are sediul autoritatea din care face parte agentul constatator care a examinat cauza, la demersul acestuia sau al procurorului care a examinat cauza. În cazul în care sancțiunea este aplicată de către instanța de judecată, înlocuirea se efectuează de către instanța care a judecat cauza în fond, la demersul executorului judecătoresc.

23 декабря 2023