Ce sa fac daca sefii ma ameninta cu concedierea?

7 июля 2024 3

Buna ziua. Am o problema la serviciu. De doi ai sunt hartuita de sef, iar recent acesta chiar m-a amenintat. Intr-o zi am intarziat la serviciu cu 40 de minute, dar am sunat si am preintampinat administratia despre acest fapt. Cand am ajuns la locul de munca, mi-au cerut sa scriu o explicatie. In afara de asta, m-au dus sa ma testeze la alcool si droguri, deoarece, potrivit sefului, acesta ar fi simtit miros de alcool. Eu am recunoscut ca in ziua mea libera am avut un eveniment in familie si am primit oaspeti, dar nu am consumat alcool inainte de a veni la serviciu. Pana la urma, testul rapid a dat rezultat slab pozitiv (ceea ce confirma declaratiile mele ca am consumat alcool cu o seara inainte). Cu toate acestea, cei din administratie mi-au pus ultimatum - ori scriu cerere de eliberare din proprie initiativa, ori ei emit ordin de concediere. Spuneti-mi, va rog, ce sa fac in aceasta situatie?

Jurist comments 2

Download discussion
Victor Pantiru
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право
  • Дорожные правонарушения
  • Иные правонарушения
  • Иные отрасли

Buna ziua Olesea,
Raspuns la aceasta intrebare o sa gasiti singura daca o sa stati sa faceti o analiza a toate cele intimplate si sa va raspundeti la intrebarea daca dvs doriti sa mai lucrati in asa atmosfera sau poate meritati un lucru mai bun?

8 июля 2024
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

Buna d-na Olesea, eu sunt de acord cu colegul dl. Victor, dar mai este o chestiune. DVS o să așteptați să vă concedieze din inițativa șefului, ca să aveți temei pentru a apela la judecată, să vă restabilească la serviciul și să vă plătească perioada lipsită- pe 3 luni salariul... mai detaliat de la firmă, conform Codul muncii JURISDICŢIA INDIVIDUALĂ

Articolul 354. Litigiile individuale de muncă
Se consideră litigii individuale de muncă divergenţele dintre salariat şi angajator privind:
a) încheierea contractului individual de muncă;
b) executarea, modificarea şi suspendarea contractului individual de muncă;
c) încetarea şi nulitatea, parţială sau totală, a contractului individual de muncă;
d) plata despăgubirilor în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a obligaţiilor de către una din părţile contractului individual de muncă;
e) rezultatele concursului;
f) anularea ordinului (dispoziţiei, deciziei, hotărîrii) de angajare în serviciu, emis conform art.65 alin.(1);
h) alte probleme ce decurg din raporturile individuale de muncă.
Articolul 355. Examinarea cererii privind soluţionarea litigiului individual de muncă
(1) Cererea privind soluţionarea litigiului individual de muncă se depune în instanţa de judecată:
a) în termen de 3 luni de la data cînd salariatul a aflat sau trebuia să afle despre încălcarea dreptului său;
b) în termen de 3 ani de la data apariţiei dreptului respectiv al salariatului, în situaţia în care obiectul litigiului constă în plata unor drepturi salariale sau de altă natură, ce i se cuvin salariatului.
(2) Cererile depuse cu omiterea, din motive întemeiate, a termenelor prevăzute la alin.(1) pot fi repuse în termen de instanţa de judecată.
(3) Instanţa de judecată va convoca părţile litigiului în timp de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.
(4) Instanţa de judecată va examina cererea de soluţionare a litigiului individual de muncă în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia şi va emite o hotărîre cu drept de atac conform Codului de procedură civilă. (5) Instanţa de judecată va remite hotărîrea sa părţilor în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii.
Articolul 356. Executarea hotărîrilor privind soluţionarea litigiilor individuale de muncă
(1) Angajatorul este obligat să execute imediat, conform Codului de procedură civilă, hotărîrea (decizia) instanţei de judecată despre restabilirea drepturilor salariatului ce decurg din raporturile de muncă şi din alte raporturi legate nemijlocit de acestea.
(2) Neexecutarea actelor judecătoreşti indicate la alin.(1) atrage efectele prevăzute de Codul de executare.

8 июля 2024