Certificat de naștere al copilui nascut intre casatorii

7 мая 2021 15

Buna ziua. Am fost casatorica cu un cetatean strain. In decembrie 2019 am depus cerere de divorț si divortul a fost pronuntat in februarie 2021. Intre timp, am inceput o relatie noua si am nascut un copil. In ziua nasterii nu au trecut 300 de zile din momentul divortului. Care este procedura pentru certificatul de nastere al copilului. Fostul sot a fost la el in tara sa faca o declaratie notariala precum ca nu este tatal copilului, dar a primit refuz. Chipurile, asemenea acte se fac doar in instanta. Mulțumesc anticipat.

Jurist comments 2

Download discussion
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

Buna d-na Natalia, eu vă prezint ce spune Codul familiei Articolul 47. Stabilirea provenienţei copilului

(1) Provenienţa copilului de la mamă (maternitatea) se stabileşte în baza documentelor care confirmă naşterea copilului de la mamă într-o instituţie medicală.

(2) În cazul cînd copilul nu este născut într-o instituţie medicală, maternitatea se stabileşte... mai detaliat pe baza documentelor medicale, a depoziţiilor martorilor sau pe baza altor probe. Fiind informaţi despre un caz de naştere sau la adresarea mamei după naştere, instituţia medico-sanitară/medicul de familie din localitate sînt obligaţi să întreprindă, în termen de 3 zile lucrătoare, măsurile necesare de constatare a naşterii copilului şi, în cazul constatării acesteia, să elibereze certificatul medical constatator de naştere, chiar dacă mama nu are domiciliul în această localitate.

(3) Copilul născut din părinţi căsătoriţi ori în timp de 300 de zile din momentul desfacerii căsătoriei, declarării căsătoriei nule sau decesului soţului mamei copilului are ca tată pe soţul (fostul soţ) al mamei, dacă nu a fost stabilit contrariul.

(4) Prezumţia de paternitate a soţului (fostului soţ) poate fi înlăturată printr-o declaraţie a soţilor (foştilor soţi) depusă personal. În cazul în care soţii (unul din ei) nu se pot prezenta personal, declaraţia se autentifică notarial şi se expediază la organul de stare civilă.

(5) Paternitatea copilului născut în afara căsătoriei poate fi recunoscută de către tatăl său printr-o declaraţie comună a acestuia şi a mamei copilului, depusă la organul de stare civilă.

(6) În cazurile cînd mama este decedată, declarată decedată sau dispărută ori cînd nu i se cunoaşte locul aflării, precum şi în cazul decăderii ei din drepturile părinteşti, paternitatea se stabileşte în baza declaraţiei tatălui şi a acordului scris al autorităţii tutelare sau prin hotărîrea instanţei judecătoreşti dacă lipseşte un astfel de acord. În cazul în care în privința mamei este instituită o măsură de ocrotire judiciară, se aplică prevederile art. 4852 şi 4853 din Codul civil.

(7) Declaraţia comună a mamei şi tatălui copilului privind paternitatea poate fi depusă la organul stare civilă şi pînă la naşterea copilului. Vă trag atenție la al. 4,5 al prezentului articol.

8 мая 2021
M P
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Право недвижимости
  • Дорожные правонарушения
  • Иные отрасли

Bună ziua Natalia.
Copilul născut din părinţi căsătoriţi ori în timp de 300 de zile din momentul desfacerii căsătoriei, declarării căsătoriei nule sau decesului soţului mamei copilului are ca tată pe soţul (fostul soţ) al mamei, dacă nu a fost stabilit contrariul.

Respectiv, prezumţia de paternitate a soţului (fostului soţ) poate... mai detaliat fi înlăturată printr-o declaraţie a soţilor (foştilor soţi) depusă personal. În cazul în care soţii (unul din ei) nu se pot prezenta personal, declaraţia se autentifică notarial şi se expediază la organul de stare civilă.

De asemenea, paternitatea copilului născut în afara căsătoriei poate fi recunoscută de către tatăl său printr-o declaraţie comună a acestuia şi a mamei copilului, depusă la organul de stare civilă.

În această ordine de idei, prezumția de paternitate a fostului soț poate fi înlăturată prin declarația depusă de către dvs și tatăl copilului, depusă la organul de stare civilă.

În cazul în care ve-ți întâmpina dificultăți, va trebui să contestați paternitatea în instanța de judecată, timp de un an de zile din momentul în care a avut loc înscrierea unei persoane în cetificatul de naștere, drept tată al copilului.

9 мая 2021