Cine achita cheltuielile de judecata?

30 мая 2020 242

Buna ziua. Fratele meu este casatorit de 15 ani. Au doi copiii minori. Locuiau cu parintii ei si aveau permanent certuri din cauza parintilor. El permanent pleca peste hotare sa faca bani pentru a cumpara o locuinta. Trimitea bani lunar, dar nu se stie ce facea sotia, ca niciodata nu-i mai ajungeau. El a venit acasa si i-a propus sa inchirieze un apartament ca sa traiasca separat de parinti, dar ea a refuzat. Peste un timp, el a plecat in Israel, ii trimitea bani, dar tot nu avea folos din ei. Fratele a hotarat sa se desparta pentru ca a vazut ca lucreaza si nu are nimic folos din acesti bani. A revenit la Moldova si i-a spus ca nu vrea sa mai traiasca inpreuna. A gasit un loc de munca si avea nevoie de niste documente care se aflau la sotie, insa ea a zis ca a dat foc la toate documentele. A durat o luna pana s-a angajat. A transmis bani pentru copii. Sotia lui a dat in judecata la divort si pentru pensie la intretinerea copiilor. Dar cheltuielele trebuie sa le plateaaca fratele, plus in fiecare luna cate 215 lei pentru executor. Oare este corect asa? Pentru ce sa plateasca el, daca ea a dat in judecata. Si 15 ani de casatorie numai el a lucrat, ea a stat acasa. Banii munciti la Israel (8.500€) tot la ea au ramas pentru copii. El a iesit de la ei cu nimic, a lasat totul. De ce justitia a hotarat ca el trebuie sa achite si cheltuielele ei pentru avocat, doar nu el a dat in judecata. El vrea binevol sa achite pensie copiilor si nu se lasa de ei. Dar ea nici nu-i da voie sa vorbeasca cu copiii si ii manipuleaza pe acestia impotriva tatalui. Ce sa faca el?

Jurist comments 1

Download discussion
Vitalie Onofrei
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право
  • Иные отрасли
  • Трудовое право

Buna
În caz că cu careva condiții nu este deacord, urma sa conteste hotarirea, or instanța a admis solicitările care au fost înaintate, iar replica din partea tatălui nu a fost, sau nu a fost probate.

. Repartizarea cheltuielilor de judecată între părţi
... mai detaliat (1) Instanţa judecătorească obligă partea care a pierdut procesul să plătească, la cererea părţii care a avut cîştig de cauză cheltuielile de judecată. Dacă acţiunea reclamantului a fost admisă parţial, acestuia i se compensează cheltuielile de judecată proporţional părţii admise din pretenţii, iar pîrîtului – proporţional părţii respinse din pretenţiile reclamantului.
(2) În cazul mai multor reclamanţi sau pîrîţi, aceştia sînt obligaţi să compenseze cheltuielile de judecată în mod egal, proporţional sau solidar, în funcţie de interesul fiecăruia ori de caracterul litigiului dintre ei. Dacă unul dintre coparticipanţi a utilizat mijloace speciale de apărare judiciară, ceilalţi nu sînt responsabili de cheltuielile lui.
(3) Prevederile alin.(1) şi (2) se aplică şi la repartizarea între părţi a cheltuielilor de judecată în instanţă de apel, în instanţă de recurs şi în cadrul revizuirii.
(4) Dacă, fără a trimite cauza spre rejudecare, modifică hotărîrea atacată sau pronunţă o nouă hotărîre, instanţa ierarhic superioară poate schimba corespunzător repartizarea cheltuielilor de judecată.


Cît ține de achitarea pensiei de intretinere, poate fi achitata desinestatator pe contul soției cu titlu de pensie pentru întreținerea copilului, executorul se încadrează doar daca e vorba de eschivare de la plata, astfel puteți solicita soției sa retragă titlul executoriu de la executor iar plățile sa le facă direct.

31 мая 2020