Bună ziua. Din 2016 am divorțat de soție, cu care avem un copil. Instanța de judecată a stabilit să achit pensia alimentară 1/4 din salariu. Fosta soție a apelat la serviciile unui executor judecătoresc, am achitat și achit cu regularitate. Întrebarea mea e dacă este corect că serviciile ex.judecătoresc le achit eu (spre exemplu anul acesta am achitat 3.500 lei)? Fac transfer pe cardul fostei soții, lui doar îi prezint certificate de la locul de muncă și extrase bancare. Rog să mă consultați dacă totul este corect. Mulțumesc.
L A
Bună ziua Ion,
Odată ce titlul executoriu a fost transmis în procedură către executorul judecătoresc, există obligația de achitare a cheltuielilor/onorariului/spezelor pentru serviciile executorului judecătoresc.
Conform Codului de Executare, partea care solicită îndeplinirea unui act sau întreprinderea unei acţiuni în cadrul procedurii de executare este obligată să avanseze taxele pentru efectuarea actelor... mai detaliat executorului judecătoresc şi spezele procedurii de executare necesare în acest scop. Pentru actele sau acţiunile dispuse şi efectuate din oficiu de către executorul judecătoresc, cheltuielile se avansează de către creditor.
Însă, de obligaţia avansării taxelor pentru efectuarea din oficiu a actelor executorului judecătoresc sînt scutiţi creditorii conform documentelor privind încasarea pensiei de întreţinere.
În ceea ce ține de cuantumul cheltuielilor, Codul de Executare prevede că pentru documentele executorii cu caracter pecuniar, onorariul executorului judecătoresc va fi calculat în cotă procentuală din suma datoriei stinse, după cum urmează, pentru sumele de pînă la 100.000 de lei, onorariul va constitui 10% din suma stinsă. În toate cazurile, cu excepţia documentelor executorii privind încasările periodice şi încasarea amenzilor, onorariul nu va fi mai mic de 500 de lei. În cazul documentelor executorii privind încasarea amenzilor, onorariul nu va fi mai mic de 200 de lei.