Cine plateste intretinerea blocului pentru spatiul inchiriat?

30 марта 2017 196

Persoana juridica a luat in chirie spatiu comercial intru-un bloc locativ.de la persoana fizica. Este contract de chirie. Acum asa situatie: ar trebui de achitat pt intretinerea blocului locativ? (acoperis ..subsol)..este legal asa ceva? de achitat trebuie la o asociatie a blocurilor. Ceva de genul acesta.. Chiar daca se achita, cine achita - eu, pentru ca am luat in chirie sau stapinul spatiului? p.s Chiar daca nu activeaza nimeni in spatiul dat, tot ar trebui de achitat la aceasta intretinere (in caz contrar ai putea fi inundat).

Комментарии юристов 3

Descărcaţi discuția
Irina Șeghera
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Bună seara, Natalia.

În contractul de chirie trebuie să fie stipulat din ce este alcătuit prețul chiriei, adică pentru ce achitați. În cazul în care în contractul Dvs nu este prevazută întreținerea blocului, nu sunteți obligat să achitați.

30 марта 2017
Vladimir Palamarciuc
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Экономическое право
  • Право недвижимости

Natalia, suportul legal la intrebare il puteti gasi in articolul 37 din Legea cu privire la locuinte nr.75 din 30.04.2015. Vedeti un extrasul din acest articol mai jos:

Articolul 37. Plata pentru închirierea locuinţei şi pentru serviciile prestate
(1) Plata pentru închirierea locuinţei proprietate privată se calculează reieşind... mai detaliat din plata pentru 1 m2 de suprafaţă totală.
(2) Plata pentru închirierea locuinţelor din fondul public de locuinţe se percepe reieşind din suprafaţa totală a locuinţei închiriate şi în baza tarifului pentru închirierea locuinţelor, aprobat de proprietar sau autoritatea abilitată, în temeiul metodologiei aprobate de către Guvern.
(3) Pe lîngă plata pentru închirierea locuinţei din fondul public de locuinţe sau a locuinţei proprietate privată, locatarul este obligat să efectueze plata pentru apa potabilă şi evacuarea apelor uzate, încălzire, alimentarea cu energie electrică, gaze naturale, transportarea deşeurilor menajere solide şi lichide, ascensor şi pentru alte servicii prestate de locator sau de furnizorul de servicii comunale şi necomunale, conform facturilor prezentate. La solicitarea locatarului, locatorul este obligat să prezinte bonurile de plată ce confirmă cheltuielile respective.
(4) La momentul încheierii contractului de locaţiune, părţile stabilesc cuantumul chiriei, care va include toate cheltuielile suplimentare, cum ar fi cheltuielile de întreţinere curentă a locuinţei închiriate, cotizaţia la reparaţia capitală a clădirii, cheltuielile pentru întreţinerea curentă a încăperilor de uz comun. După încheierea contractului, locatorul nu va avea dreptul de a cere de la locatar plăţi suplimentare neprevăzute la momentul încheierii contractului.

31 марта 2017
SILVIU POTÎRNICHE
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Buna ziua, Natalia!
Raporturilor descrise de dvs NU se aplica Legea cu privire la locuinte nr. 75 din 30.04.2015, or spatiul inchiriat nu este locativ, dar cu alta destinatie.
De fapt, aceste raporturi sunt reglementate prin Legea condominiului in fondul locativ nr. 913/2000, care prevede ca prin condominiu se intelege si incaperile... mai detaliat cu alta destinatie decit cea locativa.
Potrivit acestei Legi>
Articolul 5. Proprietatea comună
Proprietatea comună în condominiu include toate părţile proprietăţii aflate în folosinţă comună: terenul pe care este construit blocul (blocurile), zidurile, acoperişul, terasele, coşurile de fum, casele scărilor, holurile, subsolurile, pivniţele şi etajele tehnice, tubulaturile de gunoi, ascensoarele, utilajul şi sistemele inginereşti din interiorul sau exteriorul locuinţelor (încăperilor), care deservesc mai multe locuinţe (încăperi), terenurile aferente în hotarele stabilite cu elemente de înverzire, alte obiecte destinate deservirii proprietăţii imobiliare a condominiului.
In acest context, se are in vedere ca platile pentru intretinerea acoperis, subsol, lift, etc. - reprezinta, din punct de vedere al Legii condominiului - cheltuieli de intretinere a proprietatii comune. Asta e ideea principala.
Respectiv, art. 12 din Legea condominiului prevede>
(...)
(4) PROPRIETARII participă la CHELTUIELILE PENTRU INTETINEREA şi reparaţia proprietăţii comune în condominiu în modul stabilit de prezenta lege şi de alte acte legislative şi normative.
(5) NEFOLOSIREA DE CATRE PROPRIETAR A LOCUINTEI (INCAPERII) SAU REFUZUL DE A FOLOSI PROPRIETATEA COMUNA NU CONSTITUIE TEMEI PENTRU A_L ELIBERA, INTEGRAL SAU PARTIAL, DE CHELTUIELILE COMUNE PENTRU INTRETINEREA SI REPARATIA PROPRIETATII COMUNE IN CONDOMINIU.
Respectiv, Dvs nu sunteti obligat, in calitate de locatar al incaperii nelocative, sa suportati cheltuielile pentru intretinerea condominiului (acoperis, subsol), indiferent ce ar prevedea Contractul de locatiune.

31 марта 2017