Contestarea procesului verbal

8 апреля 2020 87

Buna ziua. Mi-a fost intocmit un proces verbal pentru nerespectarea regimului de autoizolare pentru ca am mers la magazin care se afla in acelasi bloc. Am fost gasit acasa de politist. La magazin am mers purtand manusi si masca, dar politistul oricum mi-a aplicat amenda de 25.000 lei. Unde ma pot adresa pentru a o contesta? Locuiesc in comuna Ciorescu, Chisinau.

Jurist comments 2

Download discussion
  • Юрисконсульт
  • Экономическое право
  • Гражданское право
  • Право недвижимости

Bună ziua Ion,

Termenul de contestare a deciziei agentului constatator este de 48 ore de la data emiterii acesteia. Persoana nu poate fi repusă în termen, cazul omiterii termenului prevăzut.

Contestaţia împotriva deciziei emise asupra cauzei contravenţionale se depune, inclusiv prin intermediul poştei electronice, la autoritatea din care face parte agentul constatator,... mai detaliat care a examinat cauza, conform competenţei teritoriale.

In cel mult 24 ore de la data depunerii, agentul constatator expediază contestaţia şi dosarul cauzei contravenţionale în instanţa de judecată competentă.

Contestaţia depusă nu suspendă executarea sancţiunii contravenţionale aplicată prin procesul-verbal cu privire la contravenţie sau prin decizia agentului constatator.

Deciziile privind examinarea contravenţiei în temeiul constatării personale a agentului constatator pot fi contestate în baza următoarelor temeiuri:
-contravenientul a fost sancţionat pentru o faptă care nu vizează încălcarea dispoziţiilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova;
-s-au aplicat sancţiuni în alte limite decît cele prevăzute de partea specială a cărţii a doua.

în termen de 24 de ore de la data intrării cauzei contravenţionale în instanţă, judecătorul verifică competenţa şi, după caz:

-dispune remiterea după competenţă a dosarului cu privire la contravenţie;
-fixează data examinării cauzei contravenţionale, dispune citarea părţilor şi altor participanţi la şedinţă, întreprinde alte acţiuni pentru buna ei desfăşurare.

Cauza contravenţională se judecă în termen de 48 de ore de la data intrării dosarului în instanţă. Dacă există temeiuri rezonabile, judecătorul, prin încheiere motivată, poate prelungi termenul de judecare a cauzei cu 24 de ore.

În cel mult 24 de ore de la data pronunţării hotărîrii judecătoreşti, copia ei se remite părţilor, care nu au fost prezente la şedinţa de judecare a cauzei contravenţionale, inclusiv prin poşta electronică, şi, la cerere, celor prezente, faptul expedierii consemnîndu-se în dosar.

8 апреля 2020
Vitalie Onofrei
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право
  • Иные отрасли
  • Трудовое право

Buna
Situație specifică, https://msmps.gov.md/ro/content/covid-19-ce-inseamna-autoizolarea-la-domiciliu-pentru-14-zile

Autoizolare in contextul celor de mai sus enunțate sau pur și simplu aflate la domiciliul, este diferit.
Astfel dacă ați fost în contact cu bolnavi sau ați revenit din regiuni cu bolnavi, urma să stați izolat total pentru a fi sigur că nu prezentați simptome.
În acest caz, dacă ați... mai detaliat încălcat prevederile, atunci nu aveți șanse în a contesta și cîștiga, cu excepția faptului că puteți proba faptul necesității stringente, iar alt cineva cine ar putea să va ajute nu era disponibil.
Daca nu va referiți la cercul de persoane ce urma să vă izolați, atunci folosiți informația privind contestarea deciziei agentului constatator.

8 апреля 2020