La 27 februarie am incheiat contract de chirie a unui apartament. Contractul este intocmit cu data de 1 martie, ziua cand trebuia sa primim apartamentul in conditii bune de trai, ceea ce este si indicat in contract. Banii s-au achitat pe 27 martie, depozit de garantie si plata lunara (400euro). Apartamentul nu a fost curatat, nu s-au inlaturat defectele, mizerie si murdarie peste tot, mobila nu a fost reparata. Nu putem trece in acest apartament mizerabil cu copilul deoarece santem alergice la praf. Am fost nevoiti sa achitam chiria mai departe la apartamentul precedent. Contractul este intocmit pe numele meu, dar semnat de prietenul meu, care nu are drept juridic de a semna acte in numele meu. Are vreo valoare acest contract? Vrem sa ne intoarcem banii pentru ca nu au fost respectate conditiile contractului de predare a apartamentului in conditii normale.
Octavian Cazac
Faptul că prietenul dvs nu avea împuterniciri la momentul semnării contractului nu este o problemă. Vedeți mai jos niște selecții din Codul civil. Pentru a înlătura orice probleme puteți să confirmați împuternicirile fie contrasemnând contractul, fie întocmind o declarație de confirmare, fie întocmind o procură acordând împuterniciri prietenului... mai detaliat de a încheia orice acte legate de locațiune și în care se include clauză de confirmare a încheierii contractului.
Însă vedeți că confirmarea poate rezulta din acțiuni concludente. Așadar, dacă dvs ați achitat chiria, ați încercat să vă mutați, înaintați pretenții locatorului și chiar îi trimiteți o declarație de reziliere a contractului către locator toate acestea arată că dvs, ca parte aparentă la contract, vă bazați pe validitatea contractului și creați niște circumstanțe că orice locator ar înțelege că ați confirmat contractul.
*
Articolul 204. Acordul ulterior pentru încheierea actului juridic
(1) Acordul ulterior (confirmarea), în lipsa unor dispoziţii contrare, are efect retroactiv din momentul încheierii actului juridic.
Articolul 242. Reprezentarea
(3) Dacă actul juridic este încheiat în numele unei alte persoane, părţii cu care a contractat reprezentantul nu i se poate opune o lipsă a împuternicirilor dacă reprezentatul a creat astfel de împrejurări în virtutea cărora această parte presupunea cu bună-credinţă existenţa unor asemenea împuterniciri.
Articolul 249. Încheierea actului juridic fără împuterniciri de reprezentare
(1) Dacă o persoană încheie un act juridic în numele unei alte persoane fără a avea împuterniciri pentru reprezentare sau cu depăşirea împuternicirilor, actul juridic produce efecte pentru reprezentat numai în cazul în care acesta îl confirmă ulterior. În acest caz, actul juridic poate fi confirmat atît expres, cît şi prin acţiuni concludente.