Cota tatalui decedat a fost mostenita de bunici, dar nu de copilul tatalui

25 мая 2017 221

Buna ziua. Scriu in numele unui nepot. Cand avea 10 ani maica_sa a divortat de tata lui. S_a recasotarit si s_a mutat cu traiul in strainatate. La un an tatal a decedat. In urma lui a ramas o cota de pamint pe care parintii lui si_au trecut-o dupa ei. pe motiv ca nepotul era mik. Intre timp el s_a imbolnavit,este invalid de gr1, in carucior. Are o situatie nu chiar buna. Bunica refuza sa_i innapoieze cota ramasa de la tatal sau pe motiv ca ea l-a immoimtat. Intrebarea este daca se poate restabili in drepturi la cota de pamint. La momentul decesului tatalui era mik si nu se afla in tara. Doar dupa lege el era primul mostenitor?

Jurist comments 1

Download discussion
Iulian Moraru
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Экономическое право
  • Семейное право
  • Трудовое право
  • Иные отрасли

Bună seara!

1. Conform prevederilor Codului Civil al Republicii Moldova, în cazul moștenirii legale (care se deschide dacă nu există testament), la succesiune în primul rând vin copiii, soțul supraviețuitor și părinții defunctului cu același grad de prioritate. În situația d-voastră, vin doar părinții și copilul decedatului, adică câte 1/2 cotă... mai detaliat succesorală fiecare. (1/2 părinții și 1/2 copilul) (art. 1500 Cod Civil al Republicii Moldova)
2. La vârsta de 11 ani (când a decedat tatăl și s-a deschis moștenirea), copilul nu ar fi putut să accepte individual moștenirea. În asemnea caz, moștenirea urma să fie acceptată de către mama copilului. (art. 22 Cod Civil al RM)
3. Termenul de acceptare a succesiunii prin declarația la notar este de 6 luni din momentul deschiderii acesteia, cu posibilitatea prelungirii lui cu încă 6 luni prin adresare în instanța de judecată. Adresarea în instanță este necesară dacă ceilalți moștenitori ( în cazul dat părinții defunctului) nu au oferit singuri posibilitate comoștenitorului să accepte (prin intermediul mamei) moștenirea după expirarea primelor 6 luni (Art. 1517, 1519 Codul Civil al RM)
4. Termenului de acceptare a moștenirii i se pot aplica prevederile care reglementează termenul de prescripție extinctivă în modul corespunzător. O persoană poate fi repusă în acest termen de către instanța de judecată în baza unor motive întemeiate. Acest termen este diferit de acele 6 luni suplimentare la care m-am referit la punctul 3. (art. 279 Cod Civil al RM)

Pe scurt, soluția este următoarea: Adresarea cu o cerere în instanța de judecată de la locul deschiderii moștenirii privind repunerea în termenul pentru acceptarea acesteia.

Dacă se satisface cererea d-voastră de repunere în termen, procesul uterior poate dura o perioadă îndelungată și poate să nu se încheie în modul dorit de d-voastră!
Sugestia mea este, întâi de toate, să aveți în vedere condițiile stabilite la art. 279 Cod Civil în ceea ce privește repunerea în termen!

Dacă apar întrebări suplimentare, nu ezitați să le adresați!
Succese!

30 мая 2017