Cum decad pe fostul sot din drepturile parintesti?

15 апреля 2017 48

Dupa divort, fostul sot nu a achitat pensia alimentara 11 luni. Am fost obligata sa apelez la ajutorul unui executor judicatoresc pentru a-l impune oarecum sa o achite.
Fostul sot ma ameninta ca daca copilul va avea nevoie sa plece peste hotare,eu va trebui sa-i achit 2000 de euro pentru ca el sa vrea sa semneze actul de permis pentru a putea pleca cu copilul peste hotare. Ma ameninta ca indata ce copilul va face 18 ani, fostul sot isi va face fisa de invalid si copilul ii va achita si restitui toti bani.... mereu vorbeste de copil ca de un lucru rau in viata lui, asta fata de mine, iar in lume il face pe sfintul si zice ca nu are nimic rau pe copil si nu recunoaste cu ce m-a amenintat.
Copilul are 4 ani si jumate, are probleme grave de sanatate mai ales neurologic,posibil peste citiva ani sa fie operat la cap, fostul sot nu intervine in asemenea probleme, se eschiveaza de orice tip de boala a copilului ca sa nu achite cumva vre-un tratament.
Din viata copilului a disparut total si nu a intervenit categoric cu nimic, copilul nu il cunoaste....nu se intereseaza de copil,nu se implica in educatie etc.
Va rog, cum as putea sa-l decad din drepturi de parinte? Multumesc !

Комментарии юристов 1

Descărcaţi discuția
Irina Șeghera
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Bună seara, Aliona.
Art. 67-69 din Codul Familiei reglementează modalitatea și cazurile de decădere a soțului din drepturile părintești.

Adresați-vă în instanța de judecată cu o cerere de chemare în judecata prin care solicitați decăderea soțului din drepturile părintești.

Mai jos extras din Codul Familiei :

Articolul 67. Decăderea din drepturile... mai detaliat părinteşti
Părinţii pot fi decăzuţi din drepturile părinteşti dacă:
a) se eschivează de la exercitarea obligaţiilor părinteşti, inclusiv de la plata pensiei de întreţinere;
b) refuză să ia copilul din maternitate sau dintr-o altă instituţie curativă, educativă, dintr-o instituţie de asistenţă socială sau alta similară;
c) fac abuz de drepturile părinteşti;
d) se comportă cu cruzime faţă de copil, aplicînd violenţa fizică sau psihică, atentează la inviolabilitatea sexuală a copilului;
e) prin comportare amorală, influenţează negativ asupra copilului;
f) suferă de alcoolism cronic sau de narcomanie;
g) au săvîrşit infracţiuni premeditate contra vieţii şi sănătăţii copiilor sau a soţului; precum şi
h) în alte cazuri cînd aceasta o cer interesele copilului.

Articolul 68. Modalitatea de decădere din drepturile
părinteşti
(1) Decăderea din drepturile părinteşti are loc numai pe cale judecătorească.
(2) Acţiunea privind decăderea din drepturile părinteşti poate fi pornită de celălalt părinte, tutorele copilului, autoritatea tutelară.
(3) Cererea privind decăderea din drepturile părinteşti se examinează cu participarea obligatorie a autorităţii tutelare.
(4) Instanţa judecătorească este obligată să transmită, în termen de 3 zile din momentul cînd hotărîrea privind decăderea din drepturile părinteşti a rămas definitivă, o copie a acesteia oficiului de stare civilă din raza teritorială a instanţei.

Articolul 69. Efectele decăderii din drepturile părinteşti
(1) Copilul ai cărui părinţi (unul dintre ei) sînt decăzuţi din drepturile părinteşti păstrează dreptul de folosinţă asupra spaţiului locativ şi toate drepturile patrimoniale bazate pe rudenia cu părinţii şi rudele sale fireşti, inclusiv dreptul la succesiune.
(2) Dacă copilul nu poate fi transmis celuilalt părinte sau dacă ambii părinţi sînt decăzuţi din drepturile părinteşti, copilul se pune la dispoziţia autorităţii tutelare.
(3) Părinţii decăzuţi din drepturile părinteşti pot avea întrevederi cu copilul lor numai cu permisiunea autorităţii titelare. Întrevederile nu se acordă dacă contactul părinţilor cu copilul poate cauza daune dezvoltării lui fizice sau intelectuale, dacă este evident că părinţii nu sînt capabili de acest contact, dacă, din anumite motive, contactul contravine intereselor copilului sau dacă acesta, în timpul dezbaterilor judiciare, a avut obiecţii serioase privind contactul cu părinţii decăzuţi din drepturi.

16 апреля 2017