Cum e posibil sa-și recupereze banii?

7 июля 2017 86

Buna ziua. Dacă ma puteți ajuta? O ruda a fost victima concubinului ei, prin înșelăciune a primit bani de la ruda plus a și furat aur de la domiciliul acesteia de curind acesta a și primit sentința pt Art. 351, a primit 1 an privațiune de libertate (s-a și dat drept colaborator al poliție de frontiera și deținea uniformă, pt ART.190 alin2 doar 3ani (tinind cont ca in dosarul dat erau 3 parti vătămate, nu doar ruda mea). Evident ca banii nu a întors la nici o parte vătămată plus la asta mai urmează încă o ședința de judecată pe cazul de furt al aurului care nu m-ar mira dacă și pt asta v a primi o sentința sa-i zic ușoară și o paranteza - individul nu este la prima abatere, a mai avut procese penale pe furt și escrocherie. Cum sa procedeze in acest caz persoana vătămată ca sa și recupereze banii, din păcate nu-și poate permite avocat, individul a lăsat-o lefter. Msc.

Jurist comments 2

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Specificați mai jos dacă a fost sau nu recunoscută ca parte vătămată în dosarul penal, și la ce instanța se află in prezent dosarul penal.?

7 июля 2017
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Трудовое право
  • Дорожные правонарушения
  • Иные правонарушения

Buna seara!

Inteleg ca furtul si escrocheria sunt dosare separate?! Atunci, pe cazul furtului, partea vatamata urmeaza sa solicite instantei recunoasterea in calitate de parte civila si, ulterior, sa depuna o actiune (cerere) civila. Cererea trebuie sa cuprinda, in mod obligatoriu: cine şi către cine înaintează acţiunea, valoarea acţiunii şi cerinţa... mai detaliat de despăgubire. In unele cazuri, instantele de judecata admit ca solicitarea recunoasterii in calitate de parte civila si actiunea civila propriu-zisa sa se faca verbal. De subliniat e faptul ca cererea sus-indicata poate fi depusa doar pina la finalizarea cercetarii judecatoresti.

Exista si posibilitatea repararii prejudiciului material chiar si daca nu a-ti fost recunoscuta in calitate de parte civila. In acest sens, potrivit pct.11 alin.1 art.385 din Codul de procedura penala, la adoptarea sentinţei, instanţa de judecată soluţionează următoarea chestiune: dacă trebuie reparată paguba materială atunci cînd nu a fost intentată acţiunea civilă.

In ce priveste cazul de escrocherie, intelegerea mea e ca acesta a fost examinat in instanta de fond. In mod normal, instanta de judecata, la adoptarea sentintei de condamnare trebuia sa se expuna asupra prejudiciului cauzat, inclusiv asupra cuantumului acestuia. Presupun ca acest lucru a si fost facut.

In concluzie, in cazul ambelor infractiuni, nu vad cum instanta de judecata ar omite sa se pronunte asupra prejudiciului material cauzat. Or, ambele infractiuni presupun cauzarea unui prejudiciu persoanei. Deci, cauzarea prejudiciului patrimonial tine de esenta acestor infractiuni.

7 июля 2017