Cum sa procedeze corect persoana care, fiind citata, nu s-a prezentat la organul de urmarire penala

30 ноября 2023 4

Buna ziua. In septembrie curent o persoana a incercat sa iasa din tara, dar a fost oprit la punctul de trecere a frontierei pentru ca avea asupra sa un pasaport fals. Dupa ce a dat explicatiile cerute, a fost eliberata, iar peste o saptamana a iesit fara probleme din tara. Dupa o luna i-a venit o citatie sa se prezinte la organul de urmarire penala, dar nu s-a prezentat, fiind peste hotare. Acum cateva zile, i-a venit a doua citatie on care i se cere sa se prezinte pentru a fi recunoscut in calitate de banuit. Ce risca persoana in cauza pentru ca nu se prezinta asa cum i se cere in citatiile mentionate? Ce trebuie sa faca persoana in cauza in aceasta situatie?

Комментарии юристов 2

Descărcaţi discuția
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Иные правонарушения
  • Дорожные правонарушения

Buna ziua. Este pornită urmărirea penală, presupun că în temeiul art.361 cp. În caz în care bănuitul nu se va prezenta, el riscă să fie recunoscut în calitate de învinuit, chiar și în lipsa lui, după care va fi anunțat în căutare.

1 декабря 2023
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

Buna ziua d-na A., orect v-a orientat dl. Dan. Eu vreau să fiu mai concret, ce prevede Codul penal Articolul 361. Confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false
... mai detaliat (1) Confecţionarea, deţinerea, vînzarea sau folosirea documentelor oficiale false, care acordă drepturi sau eliberează de obligaţii, confecţionarea sau vînzarea imprimatelor, ştampilelor sau a sigiliilor false ale unor întreprinderi, instituţii, organizaţii, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare,
se pedepseşte cu amendă în mărime pînă la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.
(2) Aceleaşi acţiuni:
b) săvîrşite de două sau mai multe persoane;
c) săvîrşite referitor la un document de importanţă deosebită;
Infrațiune e ușoară, prevede o pedeapsî pînă la 2 ani. Persoana, care a nimerit sub urmărirearea penală, e în drept să nu să se arăte în țară timp de 2 ani, v-a expira termenul de prescipție prevăzut de Codul penal Articolul 60. Prescripţia tragerii la răspundere penală
(1) Persoana se liberează de răspundere penală dacă din ziua săvîrşirii infracţiunii au expirat următoarele termene:
a) 2 ani de la săvîrşirea unei infracţiuni uşoare;
b) 5 ani de la săvîrşirea unei infracţiuni mai puţin grave;
c) 15 ani de la săvîrşirea unei infracţiuni grave;
d) 20 de ani de la săvîrşirea unei infracţiuni deosebit de grave;
e) 25 de ani de la săvîrşirea unei infracţiuni excepţional de grave.
(2) Prescripţia curge din ziua săvîrşirii infracţiunii şi pînă la data rămînerii definitive a hotărîrii instanţei de judecată.
(3) În cazul săvîrşirii de către persoană a unei noi infracţiuni, prescripţia se calculează pentru fiecare infracţiune separat.
Da o să fie anunțat în căutare pe o perioadă de 2 ani și tot,

1 декабря 2023