Buna ziua. Vreau sa ma ajutati cu o clarificare:
Tatal meu a decedat (era casatorit a doua oara), mostenitori suntem 3 - sotia din a doua casatorie, eu si sora mea (alti copii nu are - doar noi din prima casatorie). Pentru bunurile detinute doar de catre tata, cum se imparte corect cota: 1/4 revine sotiei si 3/4 se impart intre cei doi copii? Dar de facto din 100% - sotia are 50+12,5% si copiii in total 37,5%, sau totusi sotia 12,5% si copiii restul?
Daca sotia din a doua castorie detine bunuri imobile procurate in timpul casatoriei cu tata, cum putem demonstra ca de fapt este si contributia tatalui, chiar daca bunul e scris pe numele ei? De la ASP nu vor sa ne elibereze asa informatii, iar notarul refuza sa contacteze sotia si afirma ca are dreptul sa verifice doar bunurile detinute de tata. Sotia refuza sa prezinte extras privind bunurile dobandite in timpul casatoriei.
Cum se impart corect bunurile detinute cu sotia in prima casatorie: sotiei 50% si restul cate 1/4 si 3/4 egal copiilor?
Va rog sa ne ajutati.
Serghei Marciuc
Condoleanțe.
Potrivit prevederilor codului familiei, bunurile dobândite în timpul căsătoriei aparțin ambilor soți.
(3) Sînt proprietate în devălmăşie a soţilor bunurile mobile şi imobile, valorile mobiliare, depunerile şi cotele de participaţie în capitalul social din instituţiile financiare sau societăţile comerciale, care au fost construite, constituite, procurate sau făcute din contul... mai detaliat mijloacelor comune, precum şi alte bunuri dobîndite în timpul căsătoriei, chiar dacă sînt procurate sau depuse pe numele unuia dintre soţi.
Respectiv 50% din bunurile dobîndite de tatăl dumneavoastră în timpul căsătoriei cu a doua soție aparțin acesteia și invers.
Masa succesorală (bunurile ce urmează a fi moștenite) va fi 50% din proprietatea comună în devălmășie și 100% din bunurile ce aparțineau exclusiv defunctului(tatălui).
În cazul cotelor din bunurile comune soția va avea ale sale 50% +12,5% iar copii cîte 18,75%, iar în cazul bunurilor personale 25% (1/4)- soția și cîte 37,5% - copii