Dobinda la executor judecătoresc

1 марта 2018 250

Bună ziua am asa o întrebare. Am dosar la executorul judecătoresc, suma era de 11.800. Aveam un post de munca si mi se lua 50% din salariu. Am ajuns in spital și nu am mai avut posibilitatea de a munci si nu am mai putut achita. Recent am fost sunata de către executorul judecătoresc si am fost anunțata ca am de achitat in jur de 9.800. Cum e posibil ca in patru luni suma sa ajungă pina la 9.800 daca dupa ultima achitare era 5.600. Ce fel de dobinda e si asta si daca e posibil asa ceva? Mulțumesc anticipat!

Комментарии юристов 2

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Дорожные правонарушения
  • Трудовое право

Bună ziua Svetlana,

Potrivit art. 22 alin.(1) lit.g) al Codului de Executare, Executorul are dreptul:
g) să calculeze dobînzi, penalităţi, alte sume rezultate din întîrzierea executării unei obligaţii ce decurge dintr-un document executoriu;

Astfel, art. 24 alin.(1) stipulează La cererea creditorului, executorul judecătoresc calculează dobînzile, penalităţile şi alte sume rezultate din întîrzierea executării,... mai detaliat în funcţie de rata inflaţiei şi în conformitate cu art. 619 din Codul civil. Sumele menţionate se calculează de la data la care hotărîrea judecătorească a devenit definitivă sau, în cazul celorlalte documente executorii, de la data la care creanţa a devenit exigibilă (scadentă) şi pînă la data plăţii efective a obligaţiei cuprinse în orice document dintre acestea, în perioada de calcul fiind inclusă şi durata suspendării procedurii de executare, în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

Așa deci, consider că suma a fost majorată pe baza acestor prevederi și motive, iar întârzierea dvs spre achitare va duce la majorarea datoriei.

1 марта 2018
Igor Brinișter
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право
  • Иные отрасли
  • Трудовое право
  • Иные правонарушения

Buna Dna Svetlana,
Mai jos vedeți prevederile legale referitoare la calcularea și încasarea dobânzii de întârziere în procedura de executare.
Totodată țineți cont și de faptul că executorul judecătoresc urmează să încaseze de la dvs și cheltuielile de executare.
Solicitați de la executor un calcul desfășurat a sumelor calculate de către acesta care... mai detaliat vă cere să le achitați, precum și borderoul cheltuielilor de procedură.


http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=336538

Articolul 24. Calcularea dobînzilor, penalităţilor şi altor sume rezultate din întîrzierea executării
(1) La cererea creditorului, executorul judecătoresc este în drept să calculeze şi să încaseze dobînzile, penalităţile şi alte sume rezultate din întîrzierea executării, în funcţie de rata inflaţiei şi în conformitate cu art. 619 din Codul civil. Cererea privind calcularea sumelor rezultate din întîrzierea executării poate fi depusă doar executorului judecătoresc ce deţine documentul executoriu prin care se stabileşte obligaţia principală, pînă la stingerea acesteia. Sumele menţionate se calculează de la data la care hotărîrea judecătorească a devenit definitivă sau, în cazul celorlalte documente executorii, de la data la care creanţa a devenit exigibilă (scadentă) şi pînă la data plăţii efective a obligaţiei cuprinse în orice document dintre acestea, în perioada de calcul fiind inclusă şi durata suspendării procedurii de executare, în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
[Art.24 al.(1) modificat prin LP191 din 23.09.16, MO369-378/28.10.16 art.747; în vigoare 28.04.17]
(2) Încheierea executorului judecătoresc se emite, în condiţiile alin. (1) al prezentului articol, doar la momentul încasării/executării sumei obligaţiei principale. Încheierea respectivă este document executoriu şi poate fi contestată în termen de 10 zile de la data emiterii. Încheierea respectivă este executorie după devenirea sa definitivă, numai dacă debitorul nu consimte expres asupra executării ei imediate. Competent pentru emiterea şi executarea acestei încheieri este executorul judecătoresc care stabileşte obligaţia principală.
[Art.24 al.(2) în redacția LP191 din 23.09.16, MO369-378/28.10.16 art.747; în vigoare 28.04.17]
(3) Sub incidenţa prezentului articol nu se află documentele executorii prin care s-a dispus aplicarea de sancţiuni contravenţionale sau de pedepse penale.

1 марта 2018