Donație în caz de deces

6 января 2018 175

Buna ziua. Am asa o intrebare: o casă a fost donata inainte de căsătorie. In cazul in care unul din soti decedeaza, ce se întîmplă cu casa? Donatia cui ii rămîne? Donatorul o poate lua înapoi?

Комментарии юристов 2

Descărcaţi discuția
Mihai Guțu
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Экономическое право
  • Иные отрасли

Conform Art. 22 Codul Familiei sunt proprietate personală soților bunurile care au aparţinut fiecăruia dintre soţi pînă la încheierea căsătoriei şi bunurile primite în dar, obţinute prin moştenire sau în baza altor convenţii gratuite de către unul dintre soţi în timpul căsătoriei.

Drept urmare, dacă în timpul căsătoriei casa a fost... mai detaliat donată unuia dintre soți, aceasta va aparține în calitate de bun personal celui căruia i-a fost donată, iar după decesul acestuia, bunul (casa) va fi inclusă în patrimoniul succesoral, și în lipsa unui testament, soțul supravețuitor va putea pretinde la acest bun care intră în averea succesorală.
***
Articolul 1500. Moştenitorii legali
(1) În cazul succesiunii legale, moştenitori cu drept de cotă egală sînt:
a) de clasa I – descendenţii (fiii şi fiicele celui ce a lăsat moştenirea, la fel şi cei născuţi vii după decesul lui, precum şi cei înfiaţi), soţul supravieţuitor şi ascendenţii privilegiaţi (părinţii, înfietorii) celui ce a lăsat moştenirea;
***
În ceea ce privește revocarea donației, acest aspect este reglemantat de prevederile
Art. 833, 835, 836 Cod Civil.

Articolul 833. Donaţia în cazul maladiilor prezumate a fi
letale
Contractul de donaţie încheiat în timpul unei maladii prezumate a fi letale pentru donator, urmată de însănătoşirea acestuia, poate fi declarat nul la cererea donatorului.

Art. 835 Revocarea donaţiei pentru ingratitudine
(1) Donaţia poate fi revocată dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului sau a unei rude apropiate a acestuia, dacă se face vinovat de o altă faptă ilicită faţă de donator sau faţă de o rudă apropiată a acestuia, situaţii care atestă o ingratitudine gravă, sau dacă refuză fără motive întemeiate să acorde donatorului întreţinerea datorată.
(2) Dacă donaţia este revocată, se poate cere restituirea bunului donat.
(3) Revocarea donaţiei poate fi făcută doar în decursul unui an din momentul în care cel îndreptăţit să revoce a luat cunoştinţă de motivul de revocare.
(4) Acţiunea de revocare a donaţiei nu poate fi înaintată contra moştenitorilor donatarului, nici de moştenitorii donatorului împotriva donatarului, cu excepţia cazului cînd donatorul a decedat pînă la expirarea termenului stipulat la alin.(3).

Articolul 836. Rezoluţiunea contractului de donaţie în cazul
stării de nevoie
(1) Dacă donatorul, după executarea donaţiei, nu mai este în stare să-şi asigure o întreţinere corespunzătoare şi să-şi îndeplinească obligaţiile legale de întreţinere faţă de terţi, poate cere de la donatar restituirea bunurilor donate pe care acesta le mai posedă.
(2) Cererea de restituire este inadmisibilă cînd donatorul şi-a provocat intenţionat sau prin culpă gravă starea de nevoie.

7 января 2018
Andrei Domenco
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Дорожные правонарушения
  • Трудовое право

1. Întradevăr, asupra casei pot pretinde moștenitorii legali și în primul rând soțul supraviețuitor acesta fiind moștenitor de clasa I.

2. În speța dvs, donatorul nu are nici un motiv și nici un drept să pretindă înapoi dreptul asupra bunului.

Deja argumentele legale le găsiți reglementate în normele sus-indicate de către... mai detaliat colegul meu.

8 января 2018