După cît timp îmi pot primi telefonul inapoi in urma percheziției?

18 марта 2017 101

In urma percheziției apartamentului unui cunoscut, a fost luat și telefonul meu. Au trecut deja 2 săptămâni și așa și nu l-am primit înapoi. In ce condiții pot sa-mi primesc telefonul?

Комментарии юристов 1

Descărcaţi discuția
Vadim Taigorba
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Экономическое право
  • Трудовое право

Bună ziua, Galina,

Răspunsul la întrebare va depinde de statutul telefonului Dvs.

Dacă acesta a fost recunoscut drept corp delict (obiect care are legătură nemijlocită cu urmărirea penală) prin ordonanța organului de urmărire penală, acesta poate fi păstrat și până la încetarea urmăririi penale sau soluționarea cauzei. Dvs. puteți cere restituirea... mai detaliat acestuia de la organul de urmărire penală care făcut percheziția în baza art. 161 din Codul de procedură penală (în citez mai jos), invocând că este obiect necesar pentru viața cotidiană.

Dacă obiectul nu este considerat corp delict, organul de urmărire penală nu are drept să îl rețină și îl puteți solicita înapoi.

Articolul 161. Hotărîrea cu privire la corpurile delicte
adoptată pînă la soluţionarea cauzei penale
(1) Pînă la soluţionarea cauzei penale, procurorul ori ofiţerul de urmărire penală care are încuviinţarea procurorului, în faza urmăririi penale, sau, după caz, instanţa dispune restituirea către proprietarul sau posesorul legal:
1) a produselor uşor alterabile;
2) a obiectelor necesare acestuia pentru viaţa cotidiană;
3) a animalelor domestice, pasărilor, altor animale care necesită îngrijire permanentă;
4) a automobilului sau a unui alt mijloc de transport, dacă acesta nu a fost sechestrat pentru asigurarea acţiunii civile în cauza penală sau a posibilei confiscări speciale a bunurilor.
(2) Corpurile delicte voluminoase care necesită condiţii speciale de păstrare şi care nu au pe ele urme ale infracţiunii, precum şi alte corpuri delicte, cu excepţia celor care au servit la săvîrşirea infracţiunii şi care păstrează pe ele urmele infracţiunii, se transmit instituţiilor fiscale respective pentru a fi utilizate, păstrate, îngrijite sau comercializate.
(3) În cazul în care proprietarul sau posesorul legal al corpurilor delicte menţionate la alin.(2) nu este cunoscut sau dacă restituirea lor este imposibilă din alte motive, ele se predau instituţiilor fiscale respective pentru a se decide utilizarea, păstrarea, îngrijirea sau comercializarea acestora cu transferarea banilor încasaţi la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată respective.
(4) Banii marcaţi, asupra cărora au fost îndreptate acţiunile criminale, se trec în venitul statului, iar echivalentul lor se restituie proprietarului de la bugetul de stat. La cererea victimei, echivalentul banilor recunoscuţi drept corpuri delicte poate fi restituit în temeiul hotărîrii judecătorului de instrucţie.

22 марта 2017