Dupa decesul lui tata, cum se imparte apartentul?

4 сентября 2017 126

Buna ziua. Am o mica nelamurire in privinta dreptului la proprietate (apartament). Dupa decesul lui tata, care era unicul proprietar al apartamentului, impartirea proprietatii se face asa:
1. Partea lui tata trece la partea lui mama, copii sunt de acord cu asta, respectiv se primeste ca mama detine 50% din locuinta.
2. Copii (sora si fratele) detin fiecare cite 25% din locuinta.
Asa e corect ? Sau altfel este procedura de succesiune a locuintei?

Jurist comments 2

Download discussion
Octavian Cazac
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Экономическое право
  • Право недвижимости

Concretizati dacă apartamentul a fost dobândit de tata în timpul căsătoriei și dacă el l-a cumpărat sau l-a primit prin donație ori moștenire.

4 сентября 2017
Andrei Domenco
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Дорожные правонарушения
  • Трудовое право

Bună Alexandru,

Potrivit art. 1501 Cod Civil, Mama dvs și voi în calitate de copii faceți parte din clasa I a moștenitorilor legali care puteți pretinde primii la apartament.

Potrivit acestui principiu, dacă rudele din clasa chemată la moştenire sunt de acelaşi grad, ele împart moştenirea în părţi egale. De exemplu,... mai detaliat dacă la moştenire vin doi copii ai defunctului, fiecare va primi o jumătate. ( În cazul dvs, va avea loc împărțirea egală între soțul supraviețuitor, adică mama, si sora și fratele ( copii ).

Totodată, copii pot la notar refuza printr-o declaratie moștenirea în favoarea mamei, astfel ea va dobândi în proprietate apartamentul.

Acceptarea moştenirii se face printr-o declaraţie la notarul la care aţi deschis succesiunea. De obicei, acesta e notarul din regiunea în care se află bunurile. Potrivit legii, succesorul are dreptul de a alege între a accepta (art. 1516, Cod Civil) sau a renunţa la moştenire (art. 1526, Cod Civil).

După ce succesiunea a fost acceptată de către unul sau mai mulţi moştenitori, aceştia vor putea dispune de moştenire numai după obţinerea certificatului de moştenitor, pe care îl eliberează notarul unde aţi deschis succesiunea.

Succes !

Succesiunea se consideră acceptată când moştenitorul depune la notarul de la locul deschiderii succesiunii o declaraţie de acceptare a succesiunii sau intră în posesia patrimoniului succesoral.
Termenul de acceptare a succesiunii e de 6 luni de la data deschiderii ei (art. 1517, Cod Civil). Astfel, din ziua decesului, succesorul are la dispoziţie 6 luni pentru a accepta sau nu succesiunea.

4 сентября 2017