Hotarele unui teren si problema cu vecinul

11 сентября 2024 0

Buna! Ceva timp in urma am procurat un teren cu destinatia pentru constructie, la o licitatia publica organizata de primaria localitatii. Am achitat, am facut toate documentele necesare, am trecut terenul pe numele meu, am invitat inginerul cadastral care a stabilit punctele perimetrului terenului. Cu aceasta ocazie am constatat vecinul si-a instalat gardul (din pari si sarma) pe terenul meu. Acesta refuza sa mute gardul, sustinand ca asa i-a fost repartizat candva terenul de catre primarie si tot insista sa-i vand parcela pe "care o pierde". De fapt, nu pierde nimic, doar "misca" un pic terenul mai la deal, pentru ca intre timp celalalt vecin al lui a facut masurari si are gardul mai la deal, asa cum trebuie sa fie dupa planul cadastral corect. Eu nu vreau sa-i vand vecinului nimic si l-am rugat sa-si scoata gardul, pentru ca vreau sa instalez un gard pe hotarul corect. Am nevoie de un sfat. Am eu voie sa scot acei pari, daca el refuza sa o faca si sa-mi instalez gardul sau trebuie sa-l impun prin judecata sa-si scoata/demoleze gardul? Multumesc mult.

Jurist comments 2

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Дорожные правонарушения
  • Экономическое право

Bună ziua.
În primul rând urmează a fi stabilite hotarele fixe pentru a nu avea litigii ulterioare.

Articolul 19. Hotarele generale şi hotarele fixe

ale terenului

(1) Hotarele generale ale terenului... mai detaliat sunt hotarele stabilite în cadrul lucrărilor de întocmire a documentației cadastrale în vederea înregistrării primare, fără coordonarea acestora cu titularii de drepturi asupra terenurilor adiacente. Suprafaţa terenului determinată în procesul stabilirii hotarelor generale se consideră aproximativă.

(2) Hotarele generale ale terenului se modifică în cazul:

a) stabilirii hotarelor fixe ale terenului;

b) executării unei hotărâri judecătorești definitive privind modificarea hotarelor terenului;

c) corectării erorilor, în modul stabilit de către Guvern.

(3) Hotarele fixe ale terenului se stabilesc în baza acordului scris al tuturor titularilor de drepturi asupra terenurilor ale căror interese sunt atinse, cu condiția că acțiunile respective nu contribuie la tăinuirea tranzacțiilor cu terenuri.

(4) Hotarele fixe ale terenului se stabilesc la cererea şi din contul titularului de drepturi asupra terenului.

(5) La stabilirea hotarelor fixe ale terenului, executantul lucrărilor cadastrale întocmește planul geometric al terenului şi actul de stabilire a hotarelor fixe, cu indicarea poziționării punctelor de cotitură ale hotarelor față de punctele de reper (obiecte naturale, de infrastructură etc.) și/sau față de construcțiile capitale din apropiere.

12 сентября 2024

Buna Domnule Serghei.

Si dupa ce avem fixate hotarele care-s pasii urmatori?
O plingere la politie/priamarie?

24 сентября 2024