Hotelul unde lucrez si-a sistat activitatea din cauza pandemiei

9 апреля 2020 91

Buna ziua. Hotelul in care lucrez in calitate de camerista si-a sistat complet activitatea. Nu au resurse financiare pentru a ne achita salariul. Cum sa procedez mai departe? Sotul la fel a intrat in somaj tehnic, fara a i se achita salariu. Avem de întreținut 2copii minori. Ce putem face in aceasta situatie?

Jurist comments 3

Download discussion
  • Юрисконсульт
  • Экономическое право
  • Гражданское право
  • Право недвижимости

Bună ziua Natalia,

Guvernul Republicii Moldova a venit cu următoarele soluții pentru domeniul afacerilor (inclusiv pentru Hotelul unde activați):

A fost decisă acordarea de subvenții întreprinderilor şi organizațiilor necomerciale, care au instituit șomaj tehnic și/sau staționare, calculate în funcție de suma calculată și achitată a impozitului pe venit, a contribuțiilor de asigurări... mai detaliat sociale obligatorii de stat și primelor de asigurări obligatoriide asistență medicală, aferente salariilor.
Mărimea subvențiilor:
-100% din suma achitată - pentru întreprinderile și organizațiile necomerciale, care și-au sistat total sau parțial activitatea conform deciziilor emise de autoritățile publice;
-60% din suma achitată - pentru alte întreprinderi și organizații necomerciale, care și-au sistat total sau parțial activitatea.

Au fost aprobate următoarele măsuri de scutire/reducere a obligațiilor fiscale:
-Reducerea cotei TVA pentru sectorul HoReCa de la 20% la 15%;
-Restituirea sumei contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii de stat, aferente perioadei sistării activității conform deciziilor autorităților, pentru întreprinzătorii individuali, persoanele care practică activitate independentă și titularii de patentă.

Hotelul a intrat în șomaj tehnic? În perioada şomajului tehnic, salariaţii beneficiază lunar de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mică de 50 la sută din salariul lor de bază.

În situația în care nu este aplicabil punctul de mai sus, o soluție ar fi să depuneți cerere de concediu anual plătit, în așa caz o să vă plătească o anumită sumă de bani.

O altă soluție și nu cea mai plăcută ar fi să vă concediați pentru a beneficia de ajutorul de șomaj. Pentru aceasta trebuie să vă puneți la evidență la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă și să parcurgeți procedura necesară.

9 апреля 2020
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

D-na Natalia, colegul dl. Artur corect v-a orientat, dar eu vreu să vă atenționez cu evenimentele care au avut loc la 09.04.2020 cînd Curtea Constituțională s-a expus asupra legii Guvernului despre indemnizațiile care au fos propuse. Curte a interpretat incorect demercul propus de către parlamentarul D. Plîngăru, care a solicitat... mai detaliat să fie anulate niște priorități, dar Curtea s-a expus la întregul pachet de legi. Așa dar DVS v-ați nimerit într-o situație, eu îmi cer scuze de expresie în ” zadniță ”. Încercați să apelați la Inspectoratul Muncii cu o cerere, care au posibilitate să verifice în cît hotelul e dispus să achite salariul colaboratorilor, succese.

10 апреля 2020
Ilie Nevmer
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право

Totul depinde cum a fost sistata activitatea hotelului. sunt 3 metode legale
1 - Somaj tehnci - beneficiati de minim 50% din salariu
2 - Stationarea intreprinderii - 75% din salariu.
3 - suspendarea contractelor individuale de munca - 0%.
Totodata, statul nu a intervenit cu careva solutii penru sustinerea agentilor economici. Procentajul de... mai detaliat scutire tine de impozitare dar nu de plata salariilor. Astfel, in cazul in care agentul economic nu poate activa din motivele impuse de catre Guvern in situatia de carantina si/sau starea de urgenta si astfel nu este asigurat cu careva venituri si nu are creat fond de rezerva, acel agent economic nu poate asigura plata carorva plati nu din nedorinta dar din motive intemeiate de inactivitate. Totodata, daca vorrbim de raporturile de munca nu trebuie de uitat ca raporturile de munca dintre angajator si salariat sunt bazate pe drepturile si obligatiile reciproce dintre parti. In cazul in care obligatia de a presta o munca nu este executata la fel nu se executa obligatia de plat (in cazul in are neexecutarea obligatiilor nu depind de vointa partilor)

10 апреля 2020