Mandatul de arest preventiv poate fi anulat?

21 декабря 2024 0

Bună ziua. Doi ani în urmă, am fost reținut pentru 72 de ore, după care m-am aflat în arest la domiciliu. După ce arestul la domiciliu a fost ridicat, am plecat în Europa, dar m-am prezentat de vreo 5 ori la organul de urmărire penală când veneam acasă. După un an de zile, am fost citat din nou la organul de urmărire penală (mama a recepționat citația adusă de polițistul de sector, eu nu am semnat nimic și nici cu procurorul nu am comunicat). Nu am putut să vin în țară, deoarece exista riscul ca țara-gazdă din Europa să-mi aplice interdicție de intrare. În consecință, acum este emis pe numele meu mandat de arest preventiv pentru 30 de zile. Vreau să vin în Moldova. Cum pot să anulez mandatul de arest preventiv? Există vreo soluție în acest sens?

Jurist comments 2

Download discussion
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

Buna Gheorghe, de anulat mandatul de arest nu poți, deoarece procurorii ai găsit de cuviinșp, că tu te ascunzi de ei, chiar dacă o să te prezinți la ei binevol, ei tot o să aplice acesta mandat, e o situație stupidă, posibel tu ai semnat o recipisă, că o să... mai detaliat te prezinți tot timpul, când ei o să aibă nevoie de DVS, dar nu s-a făcut. Procurorul întemiat a aplicat interdicția dată, tot depinde sub care articol al Codului penal ești supus, tot depinde de măsura de reprimare, dacă prevede până la 5 ani, mai poți să dai câștig de cauză, o să fie normal dacă ai să angajezi un avocat ( crutoi ), care o să ducă tratative din partea DVS cu procurorul, poți să te folosești de acela care a fost la învinuire. Gheorghe e o situație stupidă, nu te grăbi cu banul, el ușor se duce. Întodeauna să știi trebuie să ai un rezultat, avocații tot sunt niște lepre, dar la CIZO o să stai vreo câteva săptămâni. Unii colegi o să supere pe mine, că i-am numit, dar asta e situația.

21 декабря 2024
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Иные отрасли

Articolul 195. Înlocuirea, revocarea sau încetarea

de drept a măsurii preventive

(1) Măsura preventivă aplicată poate fi înlocuită cu una mai aspră, dacă necesitatea acesteia este... mai detaliat confirmată prin probe, sau cu una mai uşoară, dacă prin aplicarea ei se va asigura comportamentul respectiv al bănuitului, învinuitului, inculpatului, în scopul desfăşurării normale a procesului penal şi al asigurării executării sentinţei.

(2) Măsura preventivă se revocă de către organul care a dispus-o în cazul în care au dispărut temeiurile pentru aplicarea acesteia.

(3) Măsura preventivă sub formă de arestare preventivă, arestare la domiciliu, liberare provizorie sub control judiciar și liberare provizorie pe cauțiune se înlocuiește sau, după caz, se revocă de judecătorul de instrucție sau, după caz, de instanța de judecată. În cazul în care, la etapa de urmărire penală, pînă la transmiterea cauzei la instanța de judecată spre examinare, procurorul care conduce sau, după caz, efectuează urmărirea penală consideră că măsura arestarea preventivă sau arestarea la domiciliu nu mai este justificată și temeiurile care au servit la aplicarea sau la prelungirea acesteia au decăzut, acesta revocă neîntîrziat măsura arestării preventive sau arestării la domiciliu, punînd în libertate persoana sau, după caz, aplicînd, conform competenței sale, o altă măsură preventivă, și, în termen de pînă la 5 ore de la revocare, anunță judecătorul de instrucție care a aplicat sau, după caz, a prelungit măsura arestării preventive sau a arestării la domiciliu. În cazul în care termenul arestării a fost prelungit în condiţiile art. 186 alin. (101), la dispunerea revocării urmează a fi informat şi procurorul ierarhic superior sau, după caz, Procurorul General sau adjunctul lui.

(31) Măsura preventivă sub formă de arestare preventivă se înlocuiește sau, după caz, se revocă de procurorul care conduce sau care efectuează urmărirea penală ori, după caz, de instanța de judecată pe al cărei rol se află cauza penală dacă, din concluzia Consiliului medical consultativ a Administrației Naționale a Penitenciarelor sau din raportul de expertiză judiciară psihiatrică sau medico-legală, rezultă că persoana arestată este grav bolnavă. Înlocuirea sau, după caz, revocarea măsurii preventive sub formă de arestare preventivă se dispune în termen de cel mult 3 zile de la recepționarea actelor indicate în prezentul alineat. Lista bolilor grave care împiedică aflarea persoanelor în stare de arest, procedura examinării medicale a acestora și modelul concluziei medicale se aprobă de Guvern.

(4) În cazul eliberării persoanei reținute, înlocuirii sau revocării arestării preventive, organul respectiv trimite, în aceeaşi zi, administraţiei locului de detenţie copia de pe hotărîre.

(5) Măsura preventivă încetează de drept:

1) la expirarea termenelor prevăzute de lege ori stabilite de organul de urmărire penală sau instanţă, dacă nu a fost prelungită în conformitate cu legea;

2) în caz de scoatere a persoanei de sub urmărire penală, de încetare a procesului penal sau de achitare a persoanei;

3) în caz de punere în executare a sentinţei de condamnare.

(6) Măsura preventivă privativă de libertate încetează de drept şi în cazul adoptării sentinţei de condamnare cu aplicarea pedepsei neprivative de libertate.

(7) În cazul menţionat în alin.(5) pct.1), administraţia locului de reţinere sau de deţinere este obligată să elibereze imediat persoana reţinută sau arestată.

(8) În cazurile menţionate în alin.(5) pct.2) şi alin.(6), procurorul, judecătorul de instrucţie sau, după caz, instanţa de judecată sînt obligaţi să trimită imediat copiile de pe hotărîrile respective administraţiei locului de deţinere a persoanei arestate pentru executare.

........dacă procurorul doar dorea punerea sub învinuire, nu este exclus că după ce sunteți reținut, să accepte solicitarea apărării privind revocarea măsurii preventive arestul preventiv......trebuie detalii ale cauzei penale, învinuirea adusă la cunoștință anterior........pentru un avocat trebuie să facă cunoștință cu materialele cauzei penale la care ați avut acces până în momentul de față..............pentru detalii tel./viber + 373 69615655

21 декабря 2024