Mi-a fost aplicata amenda fara ca sa primesc procesul-verbal

17 ноября 2021 137

Buna! Am fost oprit de politie din motiv ca am ignorat indicatorul de directie obligatorie de miscare. La solicitarea mea de a prezenta probe video, agentul a refuzat cu pretextul ca o sa fac cunostinta cu ele in judecata. Din aces motiv, eu nu am semnat procesul-verbal si nu am primit o copie. Timp de aproape 3 luni nu am primit prin posta procesul-verbal, insa am fost oprit din nou si am fost informat ca am puncte de penalizare. Intrebarea este: cum putea fi aplicata amenda, daca eu nici nu am avut posibilitatea sa contestez procesul-verbal si ce ar trebui sa fac acum?

Jurist comments 2

Download discussion
  • Юрисконсульт
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Трудовое право

Buna dl. Eugen, aste Codul contravențional, eu îți fac cunoștință Articolul 448. Contestația împotriva deciziei agentului constatator asupra cauzei contravenționale
(1) Contravenientul, victima sau reprezentantul acestora, procurorul, dacă este parte în cauza contravențională, în cazul în... mai detaliat care nu sînt de acord cu decizia agentului constatator sau în cazul în care aceasta a fost emisă cu încălcarea normelor procesuale stabilite de prezentul cod, sînt în drept să conteste decizia emisă asupra cauzei contravenționale. Termenul de contestare a deciziei agentului constatator este de 15 zile de la data emiterii acesteia sau, pentru părțile care nu au fost prezente la şedința de examinare a cauzei contravenționale, de la data înmînării copiei de pe decizia respectivă în condițiile art. 4471 alin. (8).
(2) În cazul omiterii termenului prevăzut la alin. (1) din motive întemeiate, dar nu mai tîrziu de 15 zile de la data începerii executării sancțiunii sau a perceperii despăgubirii materiale, persoana față de care a fost emisă decizia poate fi repusă în termen, la cerere, de către instanța de judecată competentă să examineze contestația.
(3) Persoana față de care a fost emisă decizia şi care a lipsit atît la examinarea cauzei, cît şi la pronunțarea deciziei şi nu a fost informată despre decizia emisă poate contesta decizia agentului constatator şi peste termen, dar nu mai tîrziu de 15 zile de la data începerii executării sancțiunii contravenționale sau a perceperii despăgubirii materiale.
(4) Contestația împotriva deciziei emise asupra cauzei contravenționale se depune la autoritatea din care face parte agentul constatator, conform competenţei teritoriale, care a examinat cauza. În cel mult 3 zile de la data depunerii, agentul constatator expediază contestația şi dosarul cauzei contravenționale în instanța de judecată competentă.
(5) Contestația depusă conform alin. (1) suspendă executarea sancțiunii contravenționale aplicată prin procesul-verbal cu privire la contravenție sau prin decizia agentului constatator.
(6) În cazul prevăzut la alin. (2), pînă la soluționarea repunerii în termen, instanța de judecată poate suspenda executarea deciziei.
(7) Depunerea contestației peste termen, conform alin. (3), nu suspendă executarea deciziei agentului constatator. Instanța de judecată care examinează contestația poate suspenda executarea deciziei atacate.
(8) Persoana care face contestație împotriva deciziei de aplicare a sancțiunii contravenționale nu plăteşte taxă de stat. Ești în drept să contestezi în instanță, mai mult că procesul verbal a fost întocmit în lipsa la 2 martori, dacă să fost ei trebuia să confirme semnăturata.

18 ноября 2021
Vitalie Onofrei
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право
  • Иные отрасли
  • Трудовое право

Buna,
Cel mai bine mergeți la Doina 102 mun Chișinău si solicitați eliberarea copiei procesului verbal, din momentul recepției aveți 15 pentru contestare sau 3 pentru achitare la jumatate.

Amenda se aplica indiferent de faptul contestarii, doar instanța de judecată o poate anula daca există temei.

18 ноября 2021