Neplata pensiei alimentare pentru copil nu scuteste copilul de obligatia de intretinere a parintelui la batranete?

29 марта 2017 41

In cazul in care tatăl nu achită pensie alimentară, ar putea în caz de ceva să aibă obiecții către copil pe urma (să il întrețină la bătrânețe?) Care este procedura de scutire de la pensia alimentară pentru că oricum achita o dată în 3-4 luni? Nu ar trebui să achite și datoriile din urmă? Mersi.

Jurist comments 1

Download discussion
Alexandr Tuceac
  • Адвокат
  • Трудовое право
  • Экономическое право
  • Гражданское право

Alina,

vedeti mai jos prevederile Codul Familiei
Articolul 80. Obligaţia copiilor majori de a-şi întreţine părinţii
(1) Copiii majori apţi de muncă sînt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă care necesită sprijin material.
(2) Dacă nu există un contract privind întreţinerea părinţilor inapţi de muncă care necesită sprijin... mai detaliat material, problema achitării pensiei de întreţinere de către copiii majori se soluţionează pe cale judecătorească.
(3) Cuantumul pensiei de întreţinere se stabileşte de instanţa judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părinţilor şi a copiilor, de alte circumstanţe importante.
(4) La stabilirea cuantumului pensiei, instanţa judecătorească este în drept să ţină cont de toţi copiii majori ai părintelui respectiv, indiferent de faptul dacă acţiunea a fost pornită faţă de unul, cîţiva sau toţi copiii.
(5) COPILUL POATE FI ELIBERAT DE OBLIGAŢIA DE A-ŞI ÎNTREŢINE PĂRINŢII INAPŢI DE MUNCĂ CARE NECESITĂ SPRIJIN MATERIAL DACĂ INSTANŢA JUDECĂTOREASCĂ VA STABILI CĂ ACEŞTIA S-AU ESCHIVAT DE LA ÎNDEPLINIREA OBLIGAŢIILOR PĂRINTEŞTI FAŢĂ DE ACEST COPIL.
(6) Copiii ai căror părinţi sînt decăzuţi din drepturile părinteşti se scutesc de obligaţia de întreţinere a acestora.

Articolul 81. Participarea copiilor majori la cheltuielile suplimentare în favoarea părinţilor
(1) În circumstanţe excepţionale (boală gravă, dizabilitate severă sau accentuată, mutilare sau alt viciu al părintelui etc.), copiii majori pot fi obligaţi de către instanţa judecătorească să participe la cheltuielile suplimentare generate de aceste circumstanţe dacă lipseşte un contract între părţi sau dacă copiii refuză să participe benevol la aceste cheltuieli.
(2) Modul de participare a copiilor majori la cheltuielile suplimentare în favoarea părinţilor şi cuantumul acestora se determină de instanţa judecătorească, conform dispoziţiilor art.80.
(3) INSTANŢA JUDECĂTOREASCĂ ESTE ÎN DREPT SĂ ELIBEREZE COPIII MAJORI DE PARTICIPAREA LA CHELTUIELILE SUPLIMENTARE ÎN FAVOAREA PĂRINŢILOR DACĂ SE VA STABILI CĂ ACEŞTIA S-AU ESCHIVAT DE LA ÎNDEPLINIREA OBLIGAŢIILOR PĂRINTEŞTI FAŢĂ DE ACEŞTI COPII, CHIAR ŞI ÎN CAZUL CÎND COPIII PLĂTESC PENSIA DE ÎNTREŢINERE.

29 марта 2017