Norme de securitate antiincendiu

23 октября 2018 4

Buna ziua. Spuneti-mi, va rog: se permite vecinilor sa-si racordeze hota de bucătărie la coloana centrala de aerisire a blocului de locuit? Daca nu, atunci spuneti-mi va rog in ce act juridic pot gasi informatia data? Blocul de locuit este nou si pe langa faptul ca in zadar facem lucrarile de reparatie (caci mirosurile de mincare ne invadeaza apartamentul), ne e frica pentru viitorul nostru si a copiilor in acest apartament, deoarece banuim ca se incalca normele de securitate antiincediu (odata cu mirosul de mancare in galerie pot ajunge si eliminari de gaze). Ajutati-ne, va rog, cu un raspuns si o trimitere la un act juridic, ca sa scriu vreo plangere, ceva... Compania de constructii nu face nimic, si restul oamenilor la fel tac.

Jurist comments 2

Download discussion
Vitalie Onofrei
  • Адвокат
  • Гражданское право
  • Право недвижимости
  • Экономическое право
  • Иные отрасли
  • Трудовое право

Buna ziua,
Nadejda, pot să vă sfătui să vă adresați cu o plîngere la Direcția servicii excepționale http://dse.md/ro/contacte, eii fiind în drept de a efectua controlul asupra corespunderii instalării la centrala de aerisire a blocului a hotei de bucătărie, acest fapt fiind interzis.
Totodată, suplimentar expediați plîngerea și în direcția Agenției... mai detaliat pentru Supraveghere Tehnică http://isc.gov.md/pageview.php?l=ro&idc=158&t=/Contacte/Date-de-contact.

La caz, această problemă este de competența direcției servicii excepționale, în caz că nu va avea succes, urmează să vă adresați instanței de judecată pentru a obliga vecinii să restabilească situația și să se debranșeze de la centrala de aerisire.

24 октября 2018
  • Адвокат-стажер
  • Гражданское право
  • Уголовное право
  • Семейное право
  • Иные отрасли
  • Экономическое право

Bună,
nu este posibil de oferit un răspuns concret la întrebarea dvs sau cel puțin nu regăsim un răspuns concret în careva act juridic.
În mod normal ar fi nu, dacă e să ne ghidăm de legislația civilă, și anume a Codului civil, capitolul V - dreptul de vecinătate.
Astfel, conform art.... mai detaliat 377 Cod civil: Proprietarii terenurilor vecine sau ai altor bunuri imobile învecinate, pe lîngă respectarea drepturilor şi obligaţiilor prevăzute de lege, trebuie să se respecte reciproc. Se consideră vecin orice teren sau alt bun imobil de unde se pot produce influenţe reciproce.
Conform alin. (1) art. 378 Cod civil: (1) Proprietarul terenului sau al unui alt bun imobil nu poate interzice influenţa pe care o exercită asupra bunului său gazul, aburul, mirosul, funinginea, fumul, zgomotul, căldura, vibraţia sau o altă influenţă similară provenită din terenul vecin dacă nu împiedică proprietarul în folosirea bunului sau dacă încalcă nesemnificativ dreptul acestuia.

În situația dumneavoastră vă sfătui să vă adresați cu o plângere la poliție în care să menționați toate momentele specificate și în întrebare. Suplimentar, puteți să indicați prevederile Reglementării Tehnice "Reguli generale de apărare împotriva incendiilor în Republica Moldova" RT DSE 1.01-2005 aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1159 din 24.10.2007.
Ulterior, vă puteți adresa în instanța de judecată.

24 октября 2018