Poate cineva să mă oblige?

3 сентября 2018 42

Poate cineva să mă oblige să continui clasa a 12-a, dacă eu nu vreau? Administrația liceului pune presiuni. Vor să mă țină cu orice preț. Din câte ştiu eu, nu au dreptul, pentru că anul trecut am împlinit 18 ani şi e decizie personală. Liceul, pur şi simplu, nu vrea să întoarcă statului suma de bani care s-a alocat pentru un elev, adică pentru mine. Administrația refuză să îmi accepte şi cererea de exmatriculare, asta chiar daca am înaintat una înainte de începerea anului şcolar şi încă una acum. Nici atestatul de clasa a 9-a nu doresc să mi-l dea.

Jurist comments 1

Download discussion
Nicolae Ilco (Calin)
  • Параюрист
  • Гражданское право
  • Трудовое право
  • Семейное право
  • Право недвижимости
  • Иные правонарушения

Salutare,

Conform art. 13, Codul Educaţiei:

Articolul 13. Învăţămîntul obligatoriu
(1) Învăţămîntul obligatoriu începe cu grupa pregătitoare din învăţămîntul preşcolar şi se finalizează cu învăţămîntul liceal sau învăţămîntul profesional tehnic secundar şi postsecundar.
(2) Obligativitatea frecventării învăţămîntului obligatoriu încetează la vîrsta de 18 ani.
... mai detaliat (3) Responsabilitatea şcolarizării obligatorii a copiilor cu vîrsta de pînă la 16 ani revine părinţilor sau altor reprezentanţi legali şi autorităţilor administraţiei publice locale de nivelurile întîi şi al doilea.
(4) Ministerul Educației, Culturii și Cercetării elaborează, aprobă şi monitorizează respectarea regulamentelor de şcolarizare obligatorie a copiilor de vîrstă şcolară.

Privind actele de studii:

Articolul 17. Actele de studii
(1) Instituţiile de învăţămînt gimnazial, liceal, profesional tehnic, superior şi de formare continuă elibe­rează persoanelor care au promovat examenele de absolvire acte de studii, potrivit formatelor elaborate şi aprobate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
(2) Modelele actelor de studii se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Actele de studii eliberate în formatul aprobat de alte entităţi juridice nu sînt recunoscute.
(3) În învăţămîntul obligatoriu actele de studii se eliberează gratuit. Eliberarea duplicatelor acestor acte se efectuează contra plată, al cărei cuantum se stabileşte de Guvern.
(4) Actele de studii conferă titularului dreptul de continuare a studiilor la nivelul următor de învăţămînt sau de angajare pe piaţa muncii conform calificării obţinute.
(5) În învăţămîntul secundar general actele de studii se com­p­le­tează în limba română. În învăţămîntul profesional tehnic şi în cel superior actele de studii se completează în limbile română şi engleză.
(6) La finalizarea fiecărui nivel sau ciclu de învăţămînt se elibe­rează următoarele acte de studii:
a) în învăţămîntul gimnazial – Certificat de studii gimnaziale;
b) în învăţămîntul liceal – Diplomă de bacalaureat;
c) în învăţămîntul profesional tehnic secundar – Certificat de calificare;
d) în învăţămîntul profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar – Diplomă de studii profesionale;
e) în învăţămîntul superior:
– ciclul I – Diplomă de studii superioare de licenţă;
– ciclul II – Diplomă de studii superioare de master;
– ciclul III – Diplomă de doctor (în domeniul respectiv).
(7) La finalizarea studiilor în învăţămîntul secundar vocaţional de arte, sport etc. se eliberează actele de studii enumerate la alin. (6), conform nivelului de învăţămînt promovat, şi certificate de calificare profesională.
(8) La absolvirea de cursuri în cadrul învăţării pe tot parcursul vieţii se eliberează certificate de perfecţionare, de specializare sau de recalificare profesională.
(9) Recunoaşterea studiilor şi a perioadelor de studii, recunoaşterea şi echivalarea actelor de studii şi a calificărilor sînt de competenţa structurii abilitate pentru recunoaşterea şi echivalarea actelor de studii şi a calificărilor.

Solicitaţi prin cerere scrisă eliberarea actului de studii şi, deja avînd un răspuns oficial, puteţi folosi alte pîrgii pentru a vă revindica drepturile încălcate (dacă se va constata că sunt încălcate).

Servus

4 сентября 2018